Så fungerar det nya pensionssystemet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-09

Lena Schelin, informationsansvarig på PPM, svarar på läsarnas frågor om premiepensionen. Här kan du läsa hela chatten. Ord för ord.

Lena Schelin, informationschef på Premiepensionsmyndigheten, PPM, är en av många pensionsexperter som chattar med Aftonbladets läsare om höstens premiepensionsval.

Kjelle 42 säger: Hej Lena. Jag är 42 år gammal och pluggar sista året på högskolan. Hur mycket premiepension får man för högskolestudier/år (efter 1995). Jag har valt 10% Sverigefond, 20% Éuropafond, 40 % Globalfond 15 % IT-kommunikation och 15 % Läkemedel´i aktiefonder. Är det ett bra val?

- Detta är en alltför komplicerad fråga för mig. Tag därför kontakt med Din Försäkringskassa, så kan de säkert hjälpa Dig. Du beskriver också vad Du har gjort för val och allmänt sett så är det bra med blandning och riskspridning.

stefan säger: ditt bästa tips för en 30-åring, vad har du för förslag?

- Läs "så här gör Du" eller kort varianten på ppm.nu, så att Du får en vink om hur pass riskbenägen Du är, titta därefter i fondkatalogen

Lasse säger: Jag är 55 år. Vilka fonder ska jag välja? Jag vill inte ta några risker - vill ha säkra pengar.

- Om Du inte vill ta några risker, dvs riskera att värdet i fonden eller fonderna åker upp och ned så kan Du välja räntefonder. Faran är då att värdeutvecklingen inte blir så hög. Ett annat sätt att minska risken är att välja flera olika bland eller generat

andreas_gbg säger: när skall man få dina papper i brevlådan. Jag är 23 och har jobbat i fyra år men inte fått några papper överhuvud taget?

- Det beror på var Du bor. Vi har börjat med att skicka ut valpaketen i Norrland och fortsätter söderut.

Veronica säger: Är traditionellt pensionssparande på bank helt ur tiden? Sparar för närvarande 200 kr i månaden, men enligt vad jag läst så är det bättre att spara dessa pengar i fonder?

- Nej, det är det inte. Traditionell försäkring kan Du välja i samband med att Du går i pension (i premiepensionssystemet)

Roland Nester säger: Vad i ligger jämstäldhetstanken med att man "tappar" 14% då man för över pension till maka? Kan inte tänka mig att den administrativa kostnaden är så hög...

- När man konstruerade den nya allmänna pensionen, så bestämde man att de som fick överförd pensionsrätt själva skulle bekosta detta. Vi (PPM) har gjort ett antagande om att fler kvinnor än män får pensionsrätt överförd till sig och att kvinnor oftast lever längre än männen.

Birgitta säger: Min man har överlåtit sin premiepension till mig. Det är tydligen inte många i landet som gjort så, överlåtit den till makan/maken. Men jag har ju mindre inkomst och det borde ju vara en fördel rent skattemässigt när pensionen sen tas ut!

- Hur skattesystemet ser ut när man skall gå i pension, vet man inte mycket om, där är det svårt att hänvisa till de argumenten.

Jocke säger: Lena Schelin, Är det någon idé att börja spara redan vid 20 års ålder eller kan strunta i det och vänta tills man blir äldre?

- Om Du menar privat pensionssparande, så beror det på hur stor inkomst Du har. Allmänt sett kan man väl säga, att ju tidigare man börjar dessto mindre behöver man spara - Ränta- på- ränta effekt

Veronica säger: Är det bättre att placera alla pengar hos en förvaltare och då få EN avgift att betala. Om man placerar i måga olika fonder blir det ju fler avgifter.

- I Premiepensionssystemet har det ingen betydelse hur många fonder Du väljer. Det kostar inte mer ändå.Jag tycker till och med att det är en fördel att välja flera, för att inte ha alla ägg i samma korg.

Joakim säger: Hej, Efter sista anmälningsdagen i november, finns det då någon chans att förändra eller komplettera ditt val?

- Ja, Du kan byta fonder när Du vill. Beställ en fondbytesblankett på 0771-776 776

Daniel säger: Kan jag nästa år byta förvaltare med de pengar jag placerade året innan?

- Ja, Du berättar för oss hur Du vill att pengarna i fortsättningen skall placeras. Det finns inga gamla och nya pengar.

Nils säger: Som 50 fyllda, vad bör man satsa på?

- Läs i våra anvisningar, gör tex testet som finns på sid 8-9, så får Du en vink om hur pass riskbenägen Du är, därefter tittar Du i fondkatalogen över vilka fonder som finns att välja mellan. Välj flera stycken så sprider Du Dina risker.

S@llad säger: Jag förstar att PPM maste finansieras pa nagot satt, vad galler arlig rapportering m.m. men hur kommer det sig att privatpersoner skall behöva betala detta, hade inte detta kunnat betalas av fondbolag istället?

- PPM kommer att fungera som ett Fonförsäkringsbolag, vi kommer att administrera och informera om premiepensionen. Detta kostar förstås pengar. Under 2000 kommer vi att ta ut 13 kronor igenomsnitt och nästa år kommer vi att ta ut ca 50 kronor i genomsnitt.

Conny säger: Vi som har uppnått full ATP kommer vi att förlora på det nya pensionssystmet?

- Den nya allmänna pensionen har kommit till för att pengarna inte räckte. Politikerna fick välja på två onda ting höja avgifterna eller betala ut en något lägre pension. Man valde ett mellanting. Hela livets inkomst är numera viktig. Tidigare behövdes 30 år för att få full pension och av dessa räknas de 15 bästa. Många tyckte att detta var orättsvist.

Dan Andersson säger: Hej Lena jag har jobbat i Norge mellan 1996-99 hur skall jag göra då?

- Tala med Din närmaste Försäkringskassa. De kan säkert hjälpa Dig.

björn söder säger: Om man ej aktivit anmäler sig till någon fond, hamnar man i 7:e AP-fonden. Kan man sedan efter något år/månad aktivt anmäla sig till någon av de andra fonderna ?

- Du kan när som helst flytta Dina pensionspengar till de fonder som finns med i premiepensionssystemet.

Hugo säger: Vad har Sjunde Ap-fonden för avgifter ?

- Beroende på hur många som väljer fonden - men man räknar med att det blir under 0.2% (premiesparfonden)

Calle säger: Vilka fonder väljer du?

- Jag kan tyvärr inte berätta det, men jag la blanketten i brevlådan igår!

Följ ämnen i artikeln