Nu siktar han på Sverige igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-05

Telenors VD Tormod Hermansen kastar lystna blickar på Sverige igen.

Efter den spruckna Teliafusionen vill han nu börja om på nytt.

- Vår ambition är att komma in och bli en betydande aktör på det svenska mobilmarknaden, säger Tormod Hermansen till norska Aftenposten.

Telenors VD Tormod Hermansen kan tänka sig något med Telia. Men då måste Nivert bort och staten minska sitt ägande.

Hermansen säger till tidningen att han har löpande kontakter med flera svenska aktörer. Han säger också att han har "registrerat" att Europolitan söker partners.

- Vi jobbar aktivt med att värdera de olika alternativen och hoppas bli klara under det här halvåret, säger han.

Sedan konstellationen Telenor-Telia sprack har de flesta telekomanalytiker i Norge rekommenderat Hermansen att satsa i Sydostasien och överlåta Sverige åt Telenordia, som delägs av Telenor.

Men Hermansen har en annan syn på strategin.

- Norden har första prioritet för oss, ingen tvekan om det. Vi är ute efter en position där vi kan erbjuda pan-nordiska tariffer.

Hitta en samarbetspartner

Telenor har nyligen fått loss 11 miljarder norska kronor efter en optionsaffär med British Telecom. Men pengarna bränner inte i fickan. Hermansen talar om att hitta en samarbetspartner, snarare än ett förvärv.

- Strukturaffärer är något som växer fram om det finns behov, säger han.

Men i praktiken handlar det om en fusion eller ett joint venture, skriver Aftenposten. Att Telenor ska investera miljardbelopp på egen hand i Sverige är osannolikt.

- Det är nog inte den rätta vägen till snabb tillväxt, fastslår Hermansen.

- Troligen kommer vi etablera oss på marknaden tillsammans med en aktör som har mobillicens.

Ny ledning och mindre statligt ägande

Förutom Europolitan och Tele2 finns Telia kvar på banan. Telias VD Marianne Nivert har nyligen för Ekonomi24 flaggat för möjligheten att göra en strukturaffär med Telia Mobil och därefter notera det nya bolaget.

Tormod Hermansen utsluter inte ett närmande till Telia.

- Man ska aldrig säga aldrig, men det är ingen aktuell problemställning. Det behövs inte bara ledarskiften utan också mindre statligt ägande för att frågan ska kunna tas upp igen, säger han. 

Läs mer

Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln