Här är kriterierna som kan öka dina chanser för en lägre boränta

Publicerad 2024-03-12

Artikeln innehåller annonslänkar

Många är vana att jämföra olika banker för att se vilken som kan ge mest attraktiva villkor.

Men vet du vad banken kollar på hos dig för att säkerställa att du är en attraktiv kund?

När Riksbanken valde att inte höja styrräntan började många att hoppas på sänkta bolåneräntor. Därför kan det även vara klokt att redan nu börja förbereda sig för ett möte med olika banker för att se om du kan få bättre villkor. Men hur blir man egentligen en attraktiv lånetagare och ökar chanserna att få en bättre deal?

Vi listar några av de aspekter som banken har i åtanke när de överväger dig som kund – och hur du kan möta deras eventuella spörsmål!

ANNONS

1. Inkomst och anställningsform

En av de mer självklara kriterierna banken tar i åtanke är din inkomst och din anställningsform. Din inkomst kan ge en indikation på hur mycket du har möjlighet att betala varje månad, och ligger därför till grund för hur mycket du får låna – och om du får långa någonting alls!

Detsamma gäller din anställningsform. En person med en heltidstjänst har en tryggare inkomst ur bankens perspektiv och blir därför en mer attraktiv kund.

Därför är det viktigt att du informerar din bank om någonting i din arbetssituation skulle förändras. Har du fått en löneökning, eller har din projektanställning utvecklats till en heltidstjänst? Informera då din bank om ändringen och se om dina villkor kan förbättras.

2. Betalnings- och lånehistorik

Din betalnings- och lånehistorik ger banken en indikation om hur du är som kund, både i ett positivt och negativt synsätt.

Har du exempelvis stora lån innebär det att du betalar banken en stor mängd pengar varje månad – vilket faktiskt betyder att de vill ha dig som kund. Detta kan självklart även vara negativt om du vill ta ytterligare lån.

I kontrast till punkten ovan är det även positivt att vara lågt belånad. Detta då det ofta innebär en lägre risk för banken, då det ger en indikation att du har möjlighet att betala tillbaka på det lån du faktiskt har hos banken.

Självklart kollar även banken på om du har en positiv betalningshistorik där du historiskt betalat rätt mängd i rätt tid. Det visar nämligen att du innebär en låg risk för banken eftersom att det är troligt att du kommer betala tillbaka din skuld.

3. Energiklassning på din bostad

Såkallade gröna bolån blir allt vanligare och erbjuds av både storbanker och uppstickare. Det är ett tillägg som kan sänka din bolåneränta, och handlar i princip om hur energieffektiv din bostad är.

Det är något, eller alla, av dessa krav som din bostad bör uppnå för att du ska bli berättigad ett grönt bolån:

  • A- eller B-klassad enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
  • Ett Svanenmärkt hus enligt det statliga bolaget Miljömärkning Sverige
  • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council
  • Ett certifierat passivhus.

Så om din bostad uppfyller någon eller några av kraven ovan är det därför klokt att nämna det för banken.

Tips! Så kan du själv påverka din bolåneränta

Det som onekligen är det mest effektiva sätt att själv påverka sin bolåneränta är att jämföra olika bankers räntor mot varandra. Om det finns en annan bank som är villiga att ge dig bättre villkor kan du presentera det till din nuvarande bank och se om de vill matcha erbjudandet.

Vill din bank däremot inte matcha erbjudandet kan det vara en god idé att faktiskt överväga att byta bank. Det är lättare än du tror, och många banker hjälper dig genom hela processen. Och då bolån ofta handlar om såpass stora summor kan en liten procentuell sänkning innebära att du sparar tusenlappar varje år.

Så sammanställ de aspekter som gör dig till en attraktiv kund, jämför var du kan få bäst ränta och byt aktör om du inte får gehör hos din nuvarande bank!

ANNONS

Publisert: