Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad 2013-10-24

Riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbanken lämnar räntan oförändrad – igen.

Räntan har nu legat still på samma nivå sedan 19 december förra året.

Och experterna tror att räntan kommer att ligga still en lång tid framöver.

Riksbanken meddelade i dag att man lämnar reporäntan oförändrad på en procent.

Senast Riksbanken gjorde något åt räntan var den 19 december förra året då man sänkte räntan från 1,25 procent till 1 procent.

Riksbanken skriver att det sker en ljusning i den svenska ekonomin och på arbetsmarknaden, men att reporäntan behöver vara kvar på en låg nivå tills konjunkturen är starkare och inflationen stiger.

Skruvar ner prognosen

Riksbanken meddelade också att man ändrar sin prognos för räntan. Om ett år bedöms den ligga på 1,15 procent. Tidigare prognos sa att den då skulle ligga på 1,25 procent.

Även de experter Aftonbladet pratat med tror att det dröjer till i slutet av 2014 innan Riksbanken ändrar räntan – då med en höjning till 1,25 procent.

Rikbanksdirektionen var dock inte enig om dagens besked. Ledamöterna Karolina Ekholm och Martin Flodén ville sänka räntan till 0,75 procent och samtidigt sänka ränteprognosen ännu mer.

Tor Borg, chefekonom på SBAB, säger att beskedet från Riksbanken var väntat.

– Ska man hitta något som var överraskande så är det att man skruvar ner ränteprognosen, men det är en marginell ändring. Ska man översätta det innebär det att Riksbanken flyttar fram en räntehöjning från nästa höst till i slutet av 2014.

Påverkar inte boräntorna

Tor Borg säger att inget i dagens besked från Riksbanken påverkar marknadsräntorna och boräntorna.

– Även om marknaden inte hade väntat sig en ändrad ränteprognos, var den så pass liten att den inte får någon större effekt. Jag tror fortfarande att nästa höjning kommer tidigare än Riksbanken nu tror. Men det finns en stor osäkerhet i Riksbankens prognos, framför allt över budgetbråket i USA.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson kritiserar Riksbankens beslut.

– Vi hade velat se en räntesänkning. Vi tror att det hade ökat möjligheterna att nå inflationsmålet och att det hade bidragit till en lägre arbetslöshet, säger han till TT.

Det finns ett okänt knep som gör att du kan få ner din boränta. Läs mer om hur du gör här.

Följ ämnen i artikeln