”Det är inte värre än att hyra en clown”

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2013-10-22

Arash, 27, lever på sin kortvuxenhet

Arash, 27, vill krossa tabut kring kortväxta.

Metoden: Att hyra ut sig själv till fester och event.

– Det är samma sak som att ­hyra en clown eller en bartender.

När man nämner ordet ”kortväxt” eller ”dvärg” är det många som generat skruvar på sig, menar Arash Ayatinejad, 27, som mäter 150 centimeter.

Storindustri i Danmark

Genom självdistans och humor vill han bryta tabut kring kortvuxna - och hyr ut sig själv till fester, bröllop och event.

Idén föddes när han tidigare i år träffade en dansk kvinna på stranden - chefen för en ”dvärgagentur” som hyr ut kortväxta. Hon frågade om Arash var intresserad av att ansluta sig till verksamheten.

Efter att ha letat information på nätet insåg han att det var en blomstrande industri i utlandet. Karriärbytet var ett faktum.

– Jag kände att det här inte är någonting förnedrande, utan positivt. Tabut försvinner, det är jätteroligt och jag kan försörja mig på det. I Sverige finns ingenting liknande, men i Danmark är det mer accepterat. Det är lite mer USA-känsla där.

Han lämnade jobbet som telekomförsäljare och jobbar nu heltid med uppdrag runt om i Europa.

Blev stort rabalder

- När Anna Anka från ”Svenska Hollywoodfruar” skulle ha kalas för sina barn i USA hyrde hon in en kortväxt. Då blev det ett himla rabalder i Sverige. Men det här är ju ett jobb, som att hyra en clown eller bartender.

Hittills har Arash bland annat hunnit jobba på danska ”Big Brothers” invigningsfest, på ett ”Fångarna på Fortet”-event, på nattklubbar och hemmafester. Nattklubbsjobben tycker han är roligast.

– Än så länge - peppar, peppar - har jag inte råkat ut för någon otrevlig incident när någon blivit för full.

Tackar nej till vissa jobb

Även om Arash lever efter devisen ”inga frågor är för dumma”, tackar han nej till jobb som känns oseriösa.

– En gång fick jag frågan om att bli upphissad i en flaggstång. Det tackade jag nej till, säger han.

Familjen stöttar hans udda karriärväl fullt ut.

– Min fru tycker att jag är modig som vill göra detta. Så länge det känns bra för mig tycker hon att det är jätteroligt.

Vad har du fått för reaktioner från andra kortväxta?

– Mina kollegor i Danmark är ju väldigt positiva.

– Däremot var det någon svensk som hörde av sig och tyckte att det jag gör är fel. Att det inte är ett sätt att bli accepterad på. Men enligt mig finns inget specifikt sätt att bli ­accepterad på.

100-tals typer av kortvuxna

En kortvuxen person är en vuxen man eller kvinna som är kortare än cirka 150 centimeter. Kortvuxenhet kan vara genetiskt betingat eller bero på brist på tillväxthormon eller sköldkörtelhormon under barndomen.

Det finns över 200 olika former av kortvuxenhet. En av de vanligaste formerna kallas akondroplasi och drabbar ungefär ett barn per 50 000. Då blir armar och ben förkortade, medan bål och huvud utvecklas normalt.

Kortvuxenhet kan vara antingen proportionerlig eller oproportionerlig. Till den senare hör skelettsjukdomar.

Ingen exakt siffra finns på hur många i Sverige som är kortvuxna.

Källor: Ne.se & Föreningen för kortvuxna

Yrken som ställer krav på det yttre

Flygvärdinna/­steward: I den kompakta flygkabinen måste personalen passa in. Sökande till flygvärdinneutbildningar göre sig icke besvär om han eller hon är kortare än 160 centimeter eller längre än 190 centimeter.
Modell: Utöver de klassiskt önskvärda dragen som höga kindben och fylliga läppar ställer de större agenturerna krav på att modellerna ska vara minst 173 cm långa.
Pilot för flygplan och helikopter: Är du över 195 centimeter är du helt ­enkelt för lång.
Kändislook-a-like: Att hyra ut sig som kändisdubbelgångare kräver att man, just det, ser ut som en kändis. Agenturer för dig som är en kopia på Julia Roberts eller Kevin Spacey finns såklart i USA, men även i Sverige finns verksamhet.

Följ ämnen i artikeln