Inflationen fortsatt för hög: ”Kan inte utesluta två höjningar till”

Publicerad 2023-07-14

Inflationstakten sjunker – men inflationen är fortsatt alldeles för hög.

Det menar en samstämmig kör av ekonomer efter de nya KPI-siffrorna.

– Vi kan se en räntehöjning med 25 punkter i september och kan heller inte utesluta ytterligare en höjning i november, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

SCB:s månadssiffror över inflationstakten visade under fredagsmorgonen att den sjunker, men också att inflationen fortsatt ligger kvar på en hög nivå.

Enligt måttet KPI föll inflationen till 9,3 procent i juni, jämfört med 9,7 procent i maj. En minskning alltså, men inte så betydande som analytiker på förhand hade räknat med. I spåkulorna hade en procentsats om 9,0 procent skymtat.

– Det här var mycket högre än väntat, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till TT.

– En besvikelse, det kan man konstatera, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, också till TT.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP.

KPIF, den så kallade kärninflationen där effekter av räntor räknas bort har också sjunkit från 6,7 procent i april till 6,4 procent i maj.

– Riksbankens siktade på 6,0 procent för juni. Det är fortfarnade långt ifrån inflationsmålet på 2 procent, säger Shoka Åhrman på SPP.

Kärninflationen har visat sig trögrörlig och gör i kombination med den svaga svenska kronan att en räntehöjning om 25 punkter i september är trolig, menar flera ekonomer efter morgonens besked.

– Vi kan heller inte utesluta ytterligare en höjning i november, säger Shoka Åhrman.

Ytterligare två höjningar om 25 punkter skulle göra att Riksbankens styrränta landar på 4,25 procent, jämfört med dagens 3,75. Höjningarna skulle lägga ytterligare börda på de svenska bolånetagarna.

Bidragande till de höga inflationssiffrorna är höga priser inom rekreation och kultur, som drivs av en hög efterfrågan.

– Många väljer att resa till Sverige på grund av kronförsvagningen, men också många svenskar semestrar hemma. Dagens KPI-siffror visar till exempel stigande priser på paketresor och biluthyrning, säger Shoka Åhrman.

”Tokhög inflation”

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist menar att morgonens KPI-siffror innebär en besvikelse, även om det är positivt att inflationen visar en fallande trend.

”Priser stiger, tokhög inflation”, skriver han på Twitter och menar att siffrorna innebär en cementering av en kommande räntehöjning på ytterligare 25 punkter i september. Det skulle innebära att styrräntan landar på 4 procent.

Shoka Åhrman menar att räntesänkningar kan komma att meddelas under 2024, men att dagens besked skapar osäkerhet och att många prognoser kan behöva revideras.

Riksbankens lämnar sitt nästa penningpolitiska besked, där en eventuell räntehöjning meddelas, 21 september.

Följ ämnen i artikeln