Solig Stockholmsbörs efter USA-besked - men orosmoln finns kvar

Publicerad 2022-07-28

Stockholmsbörsen steg under torsdagen efter gårdagens besked från USA:s centralbank som tolkats positivt.

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt är det inte omöjligt att den positiva utvecklingen på aktiemarknaden fortsätter, men att det inte är läge att hoppas på rekordhöga kurser.

– Man ska nog vara beredd på att det kan fortsätta svänga och vara svajigt.

Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powells ord om att Fed ser skäl för en mer återhållsam takt i räntehöjningar framöver landade inte bara väl på USA marknaden - Även i Sverige har beskedet från Fed landat i god jord.

I torsdagens inledande handel på Stockholmsbörsen lyfte breda OMXSPI-indexet runt 1,5 procent och storbolagsindexet OMX30, där de bolag med högst värde på börsen återfinns, med runt 1 procent.

Vid Stockholmsbörsens stängning hade uppgången tilltagit ytterligare. OMXSPI-indexet stängde upp över 2 procent medans OMX-30 noterade en uppgång på 1,25 procent.

– Vi har ju sett redan tidigare under juli att Stockholmsbörsen har gått ganska bra. Det beror på att trippelhöjningen var väntad och det är också det som ger uttryck i dagens utveckling, säger Frida Bratt.

Powells besked gav ytterligare ljusglimt

Framförallt pekar Frida Bratt på det uttalande som USA:s centralbankschef gjorde i samband med beskedet om en höjning av den amerikanska styrräntan på 0,75 procent. Där sa han att han bedömer att det är troligt med en inbromsning av räntehöjningarna framöver.

– Det är ju det marknaden tog fasta på. Jerome Powells besked var att han tror att inflationen toppar nu och därför höjs räntan, men att det finns en ände för räntehöjningarna. Marknaden har redan börjat prisa in en räntesänkning under nästa år och nu kom den ljusglimt som bekräftar detta ur ett aktiemarknadsperspektiv.

Frida Bratt betonar dock att det är för tidigt att tro att faran är över och säger att det finns orosmoln som tornar upp sig på horisonten.

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagsmorgonen.

”Hur djup blir lågkonjunkturen”

– Man ska komma ihåg att anledningen till att Jerome Powell säger att man inte kan höja räntan så pass mycket längre än till årets slut är för att konjunkturen blir sämre. Det här är den svåra balansgången som alla centralbanker nu gör, att man vill få ner inflationen som sker på bekostnad av konjunkturen. Den stora frågan är hur djup blir lågkonjunkturen.

Därför säger Frida Bratt att det inte finns några garantier för att börsen kommer att fortsätta i en positiv kurs.

– Det är absolut ingen garanti för att det kommer att bli en ljus höst. Man ska nog vara beredd på att det kan fortsätta svänga och vara svajigt.

Fed-chefen Jerome Powell.

Pandemiårens rekordkurser är långt bort

Under onsdagens breda börsutveckling i New York var det framförallt tekniktunga indexet Nasdaq som steg kraftigt och stängde upp 4,1 procent. Bland bolagen på listan finns många tillväxtbolag som under pandemiåren såg sina aktiekurser skjuta i höjden. Enligt Frida Bratt är den senaste utvecklingen inte skäl för småsparare att hoppas att de historiskt starka kurserna ska återkomma.

– Jag tror inte att man ska gå och hoppas på att den tiden ska komma tillbaka när allt drog i väg och lönsamhet inte spelade någon roll. Jag tror att det fortsatt kommer att vara så att stabilitet och lönsamhet kommer att premieras på börsen. Även om ränteläget skulle bromsas in så betyder det inte att vi återvänder till nollränteläge där pengar inte kostar och riskaptiten blir skyhög igen.