Så ska svenskarnas sparpengar lösa bostadsbristen

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-06-27

Billiga hyresrätter ska byggas med hjälp av svenskarnas sparpengar.
Privatpersoner runt om i Sverige slår nu ihop sina plånböcker.
– Jag har tröttnat på att prata om politik och diskutera. Jag tycker att man ska göra saker i stället, säger initiativtagaren Johan Ehrenberg.

Idén med att starta ett crowdfunding-projekt, alltså ett projekt där ett stort antal människor investerar mindre summor, för att få till fler billiga hyresrätter lanserades på midsommarafton.

Sedan dess har debattören, journalisten och grundaren av tidskriften ETC, Johan Ehrenberg, haft fullt upp. Han har svarat på över 1 200 mejl från folk som är intresserade av projektet.

– Folk skriver att de tycker att det är en jättebra idé. De frågor om detaljer, hur man ska göra och om speciella saker som till exempel fönster. Det är jättekul att folk är så engagerade, säger han.

Billigt och energisnålt hus

Med hjälp av kända husutvecklare och arkitekter har Johan Ehrenberg tagit fram ett energisnålt hus, som beräknas kosta mindre än 30 000 kronor per kvadratmeter att bygga.

– Om man bygger ett massivt trähus med tjocka väggar får man en fantastisk inomhusmiljö. Det blir mer energisnålt när du bygger med trä, som lagrar koldioxid i väggarna i stället för att släppa ut det.

Målet är att bygga 20 sådana hus i 20 städer. Tanken är att bilda en grupp i varje stad, som kommer att ha täta kontakter med kommunerna.

– Det här är politik på riktigt. Jag har tröttnat på att prata om politik och diskutera. Jag tycker att man ska göra saker i stället, säger Johan Ehrenberg och menar att projektet kommer att vara helt öppet för insyn från allmänheten.

”Kommer inte ha några hemligheter”

Skisser och kalkyler kommer att publiceras på en hemsida så att det enkelt går att följa utvecklingen.

– Vi kommer inte att ha några hemligheter, allt kommer att vara öppet. Byggbranschen bygger på hemliga avtal och affärshemligheter. Vi har inga affärshemligheter. Alla kommer att kunna se allt vi gör.

Projektet är inte vinstdrivande, men om man investerar får man två procent i avkastning. Det finns ingen gräns för hur lite man får lägga in. Däremot en maxgräns.

– Vi vill inte ha några som är för giriga, så max är någonstans runt tre miljoner kronor. Men det är vanligast att folk går in med mellan 10 000 till 13 000 kronor.

Själv ska Johan Ehrenberg gå in med 200 000 kronor från sin tjänstepension.

Hus vid Aftonbladet?

Hyran för de nya lägenheterna beräknas bli 20 procent lägre än för vanliga lägenheter i innerstaden. En hel del kommer att bli ettor och anpassade för äldre.

Förhoppningen är att det första huset kan börja byggas redan i höst, förutsatt att de lyckas få mark.

Den första ansökan om markanvisning har redan lämnats in till Västerås kommun, där det finns en offentlig upphandling om en ny stadsdel som ska byggas.

Stockholm kan bli näst på tur.

– Strax bredvid Aftonbladet, mitt emot centralen, vore perfekt.

Är det här lösningen på bostadsbristen?

– Det är kanske lösningen för att få fart på kommunerna och att släppa fram aktörer som är beredda att bygga.