Han ska rädda Ericsson

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-27

Fotbolls- ordförandens bolag tar över telejättens mobiltillverkning

Han lyckades inte rädda Kalmar FF kvar i fotbollsallsvenskan.

Men nu ska han rädda Sveriges största börsbolag Ericsson.

Ronny Nilsson är Europachef för företaget som ska tillverka Ericssons mobiltelefoner billigare och bättre än telejätten själv.

ELITSERIEN NÄSTA? Nu ska Ronny Nilssons bolag, Flextronics, se till att Ericsson även i fortsättningen spelar i mobiltillverkarnas elitserie. Som ordförande för fotbollslaget Kalmar FF är han van att jobba i motvind. Efter ett kort besök i allsvenskan 1999 var laget förra året nära att ramla ur Superettan. "Men jag tror det kommer att gå riktigt bra för KFF i år. Vi har fått ett par bra förstärkningar och har som mål att gå upp i allsvenskan igen".

I går morse kom chockbeskedet för tusentals Ericssonanställda i Linköping och runt om i världen: telejätten slutar tillverka mobiltelefoner. Fabrikerna tas över av det amerikanska storföretaget Flextronics. Men medan Ericssons vd Kurt Hellström blev hårt ansatt av journalisternas och analytikernas frågor på en presskonferens i Stockholm satt Flextronics Europachef hemma i Kalmar.

"Vi tillverkar åt många stora företag"

- Vi har jobbat dygnet runt i två månader med den här affären, så det var skönt att komma hem i torsdags kväll, säger Ronny Nilsson, 52.

Han var chef för Ericssons fabrik i Karlskrona när Flextronics tog över den 1997 och följde med i köpet. Sedan har karriären gått snabbt, och nu är han chef för den amerikanska elektronikjättens verksamhet i Västeuropa.

- Vi har 79 000 anställda i 20 länder i världen och tillverkar åt många stora företag, säger Ronny Nilsson.

Bland annat gör Flextronics miljontals mobiltelefoner - åt Ericssons värsta konkurrenter Motorola och Siemens.

"Mjukvaran gör en Ericssontelefon"

- Det hade varit ett dilemma för några år sedan, men nu ligger inte företagens hemligheter i hårdvaran, själva telefonen. Det som gör en Ericssontelefon till en Ericsson är mjukvaran, och den är vi inte inblandade i.

Kan det bli så att ni tillverkar konkurrenternas telefoner i Ericssons fabrik i Linköping?

- Absolut, det är så det ska fungera. I Karlskronafabriken har vi många andra kunder, förutom att vi gör företagsväxlar åt Ericsson.

Då kanske det kan bli nya jobb i Linköping?

- Jag vill inte lova någonting, men jag förstår att det finns väldigt mycket kompetens bland de anställda där. Vi är väldigt glada att få dem ombord.

Men nu förlorar 500 anställda sina jobb?

- Det är Ericsson som gjort den dimensioneringen.

Varför tror du att ni ska kunna göra telefonerna bättre och billigare med samma personal i samma fabriker som Ericsson?

- Vi lägger upp produktionen annorlunda, vi har lärt oss mycket av att jobba med våra andra kunder. Och när vi köper in material kan vi pressa priserna.

Ronny Nilsson leder också ett annat "företag" - han är ordförande i fotbollsklubben Kalmar FF. För två år sedan åkte laget ur allsvenskan, i fjol klarade de sig kvar i Superettan med ett nödrop.

Fotnot: Flextronics är, liksom Ericsson, noterat på Nasdaqbörsen. Kursen steg kraftigt i går kväll.

Bra eller dåligt så säger experterna

1. Räcker det för Ericsson att lägga ut mobilproduktionen?

2. Varför rasade aktien så kraftigt?

3. Hur ska småspararna göra med Ericsson?

4. Hur går aktien den närmsta tiden?

Maths Nilsson

Följ ämnen i artikeln