Därför går det dåligt för Ericsson

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-22

Så förklarar Ericssons ordförande Lars Ramqvist problemen för telekomjätten

För första gången på 18 månader uttalar sig Ericssons ordförande Lars Ramqvist om den massiva kritiken mot honom.

I en intervju med Wall Street Journal säger han att han kommer hålla kvar alla sina ordförandeskap i Ericsson, Volvo och Skandia i år.

Han säger också att Ericssons stora förluster på telefonerna delvis beror på att att Sverige inte är med i EMU.

- Nu har jag blivit tillfrågad om att sitta kvar i styrelserna för Ericsson, Volvo och Skandia. Jag kan sitta kvar i sju år enligt svensk lag. Men jag planerar inte för mer än ett år i taget. Det här är en tid av tillbakadragande. Det finns kritik mot mig i media för att vår aktiekurs har fallit i år, säger Ramqvist till WSJ.

Han säger sig vara övertygad om att Ericsson kommer att lyckas vända de stora förlusterna för mobiltelefonerna:

- Jag är glad att vi har tagit tag i problemet och att vi nu vidtar åtgärder. Den största delen av förlusten har orsakats av flera yttre faktorer som trängt in Ericssons telefondivison i ett hörn. Branden i New Mexico orsakade en komponentbrist och tvingade oss att outsourca produktion. Valutasvängningar har också kostat mycket. Sverige är inte med i EMU och det kostar bolaget i en tid som denna. Vi har förlorat en jävla massa pengar bara för att vi är baserade i Sverige. Det är synd. När det gäller design har vi fortfarande en verksamhet som inte är acceptabel. Vi har inte levererat. 1997 var våra telefoner bäst och minst. Vi lyssnade inte till kunderna under en kritisk period. Men vi har utsett en ny designchef och det borde bli bättre nu.

"Måste hålla dörren öppen"

Han säger också att Ericsson måste överväga att skaffa en partner för mobiltelefonerna:

- Outsourcandet av vår mobiltelefonproduktion är bevis på att vi har något att komma med om vi skulle inleda ett partnerskap med ett annat bolag. Styrelsen har gett klara instruktioner att vi måste undersöka alla tillgängliga möjligheter för att få enheten tillbaka på rätt spår. Vi måste hålla den dörren öppen och måste överväga den möjligheten.

Ramqvist säger också till Wall Street Journal att det troligtvis inte blir någon förändring av rösträttskillnaden på A- och B-aktierna.

- Vi har en tradtion att inte ändra lagstiftningen retroaktivt. Våra aktieägare skulle stämma oss. De skulle också kräva kompensation för att släppa A-aktierna. Ericsson byggdes på det här sättet och det måste man respektera. Rösträttskillnaden har aldrig varit ett problem för Ericsson på grund av den höga likviditeten i aktien.

Sätter stort hopp på 3G-systemet

Ericsson satsar allt på 3G och mobilsystem samtidigt som konjunkturen mattas och kunderna tvingas skära ned.

- Vi står inför en tuffare utmaning än någonsin tidigare de senaste tio åren och än när GSM infördes. Systemen måste rullas ut mycket fortare nu. Inom 3 år tror vi att 3G-infrastrukturen nått samma volym som det tog GSM tio år för att klara. Det här dejà vu för mig. När vi kom igång med mobilsystemen för åtta år sedan var det i en tid av ekonomisk avmattning. Försäljningen föll. Men vi var ändå tvungna att investera i forskning och utveckling. Det var ett högt spel och det fanns inga garantier för utgången, precis som nu. Men det var också ett beräknad risktagning som vi var förberedda för.

Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln