Riksbanken sänker reporäntan till noll

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2014-10-28

"Signal om att det kommer vara billigt att låna"

Riksbanken chockar experterna med en ny supersänkning av den viktigaste styrräntan.

För första gången någonsin sänks reporäntan till noll procent.

Men än så länge har bolånekunderna snuvats på räntesänkningen.

Sveriges ekonomi är ganska stark, och konjunkturen är på väg åt rätt håll. Men inflationen är alldeles för låg.

Det anser Riksbanken, som sänker den viktigaste styrräntan hela vägen ner till noll.

Att det skulle bli en sänkning var väntat. I en enkät som Aftonbladet genomfört bland bankernas chefekonomer trodde alla de nio medverkande på en sänkning. Men att Riksbanken drar ner räntan till 0 var en skräll. Sverige har aldrig tidigare haft nollränta.

– Nu blir det gratis för bankerna att låna pengar av Riksbanken. Det är överraskande, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

– Det var en ordentlig sänkning, och Riksbanken säger också att räntan ska ligga på en väldigt låg nivå under lång tid, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Låg ränta länge

Reporäntans direktion bedömer att reporäntan måste vara kvar på den historiska bottennivån tills att inflationen tar fart. Inte förrän i mitten av 2016 väntas reporäntan höjas, och då kommer det ske i små steg.

Efter räntebeskedet sjönk kronan mot både dollarn och euron. Marknadsräntorna rörde sig svagt neråt.

Mot dollarn föll kronan till den lägsta nivån sedan 2010. En svagare krona gör utlandssemestern dyrare, men är samtidigt positiv för exportföretagen.

– Det som går svagt är ju exporten och det som kan hjälpa exporten är en svagare krona. Det är den delen av ekonomin som har störst behov av stimulans, säger SBAB:s chefekonom Tor Borg till TT.

Risk för större skulder

Riksbanken har tidigare uttryckt stor oro över de svenska hushållens skuldsättning. Annika Winsth på Nordea hävdar att risken nu ökar för att hushållen belånar sig mer.

– Det här är en signal till hushållen att det kommer vara billigt att låna, och det kommer vara det länge. Jag tror att det finns en risk att det spär på skuldökningen, säger hon.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, manar till återhållsamhet.

– Tänk att en normal boränta är 5-6 procent. Använd mellanskillnad till att amortera på dina lån eller spara. Om du har hög skuldsättning skulle jag säga att du enbart bör amortera. Har du lägre skuldsättning kan du göra hälften/hälften, säger han.

– Paradoxen är att när hushållen har råd att amortera så är det få som gör det. När de verkligen har incitament att amortera, när räntan är hög, har de inte råd.

Bra prutläge

I en intervju med Aftonbladet pressar finansmarknadsminister Per Bolund bankerna att sänka boräntorna. Men än så länge har ingen bank följt efter Riksbanken och dragit ner sina listräntor.

– Vi fattar beslut de närmaste dagarna och återkommer med besked, säger Bernd Schmitz, presschef på Danske Bank.

– Större delen av sänkningen var förväntad och inprisad på marknaden, och Nordea sänkte räntan i förra veckan. Nu kommer vi bevaka marknadens reaktioner och som alltid ser vi kontinuerligt över våra räntesatser, säger Nordeas pressekreterare Petter Brunnberg.

Men även om bankerna ännu inte har sänkt sina listräntor innebär den rekordlåga räntan att det är guldläge att pruta på bolånet.

– För två år sedan var det ungefär 1,5 procents skillnad mellan reporäntan och bolåneräntorna. Nu är den skillnaden ungefär 2,4 procent. Bankerna har stora marginaler, säger Avanzas Claes Hemberg.

Han fortsätter:

– Om vi kunder ringer runt och jämför, tre-fyra banker och ställer dem mot varandra kan vi få ner våra räntor ordentligt.

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån