Hård debatt om amorteringskravet

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadspolitik

Liberalerna vill slopa det skärpta amorteringskravet, men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) står fast.
– För dem med små plånböcker är det ingen nackdel om priserna lugnar ner sig, säger han i en debatt i Ekonomistudion med Liberalernas Mats Persson.
Däremot öppnar de båda för att fasa ut ränteavdraget.

Mats Persson (L) och Per Bolund (MP).
Foto: Ola Axman/Lotte Fernvall
Mats Persson (L) och Per Bolund (MP).

Turbulensen på bostadsmarknaden håller i sig. Priserna på bostadsrätter har minskat med över 9 procent sedan toppen i augusti förra året, och bostadsbyggande bromsar in kraftigt.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson anklagar regeringen för att ha bidragit till oron genom att skärpa amorteringskravet på bolån. I dag mötte han finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en debatt i Ekonomistudion.

L: Stänger ute unga

– Det skapar en väldig osäkerhet. Vi har sett väldigt tvära kast i bostadspolitiken, och det är en av faktorerna bakom att vi befinner oss där vi är. Regeringens beslut får till effekt att unga utan rika föräldrar får svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mats Persson.

Han anser att det skärpta amorteringskravet bidragit till sjunkande bostadspriser och minskat byggande.

Men Per Bolund försvarar fortsatt regeringens beslut.

– Innan prisnedgången hade vi haft tre år med prisuppgångar på 30 procent. Då är det inte konstigt att det kommer en tid av balansering efteråt. Och för dem med små plånböcker är det ingen nackdel om priserna lugnar ner sig, säger han.

Bolund: Nödvändigt

Han menar att det skärpta amorteringskravet var nödvändigt för att motverka svenska folkets växande skulder.

– Så att vi får större motståndskraft i hushållen och i svensk ekonomi i stort.

Mats Persson vill istället hantera hushållens skyhöga skulder med en gradvis nedtrappning av ränteavdraget.

– Vi föreslår att man långsamt trappar ner från 30 till 20 procent, och växlar det mot sänkt inkomstskatt. På så vis har hushållen fortfarande lika mycket pengar, men det blir dyrare att låna, och billigare att spara, säger han.

Per Bolund förstår inte logiken bakom Liberalernas resonemang.

– Det är fascinerande att man tycker att det skärpta amorteringskravet slår för hårt, samtidigt som man vill dra ner ränteavdragen som ju träffar en betydligt bredare grupp.

Öppnar för samtal

Han tror dock att ränteavdragen kommer att trappas ner under nästa mandatperiod, trots att Socialdemokraterna hittills varit emot.

– Det är redan en ganska stor utgiftspost för staten, trots de låga räntenivåerna. Jag tror inte att någon ansvarsfull regeringen kan låta kostnaderna stiga om räntorna går upp, säger Per Bolund.

Liberalerna säger sig vara villiga att återuppta de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken, som Alliansen lämnade för knappt två år sedan.

– Jag tycker att det skulle vara bra för svensk politik att kunna säga att ”de här spelreglerna gäller” under en lång tid, säger Mats Persson.

Per Bolund:

– Vi är beredda att återuppta dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE