Fed sänker styrräntan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kevin Wolf / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker styrräntan med 0,25 procentenheter.

Sänkningen är den första sedan finanskrisen 2008.

Feds styrränta ligger nu i intervallet 2-2,25 procent.

Räntebeskedet, som var väntat, kommer efter att Europeiska centralbanken (ECB) i förra veckan flaggat för att det kan bli aktuellt att sänka styrräntan i eurozonen eller stimulera kreditgivningen i valutaområdet med stödköp av obligationer för att få upp inflationen till målnivån.

Lågt inflationstryck

De stora internationella centralbankernas stimulanser kan i sin tur påverka utrymmet för Riksbanken i Stockholm att ta steget att höja styrräntan i Sverige från minus 0,25 procent.

Feds räntebesked kom klockan 20 svensk tid och åtföljs av en presskonferens med Fed-chefen Jerome Powell en halvtimme senare.

USA:s ekonomi, med den lägsta arbetslösheten på 50 år och en stark inhemsk efterfrågan, präglas av ett lågt inflationstryck och ett affärsklimat som dämpats av svagare global tillväxt och osäkerheten kring handelskriget mellan USA och Kina.

Inför beskedet har det även diskuterats om Fed borde avbryta avvecklingen av bankens enorma portfölj av tillgångar, sammanlagt värda 3 800 miljarder dollar. Syftet skulle vara att undvika att det uppstår en konflikt mellan stimulanser till följd av sänkt ränta och den tendens till åtstramning som följer på portföljavvecklingen.

Varning från ekonomer

USA:s president Donald Trump har inför räntebeskedet, senast i tisdags, upprepat att han vill se kraftiga räntesänkningar. Han har deklarerat att han vill se styrräntan sänkas med en hel procentenhet och att Fed omedelbart avbryter avvecklingen av tillgångsportföljen.

Ekonomer på storbanken Goldman Sachs har samtidigt varnat för att sänka styrräntan då det minskar manöverutrymmet för Fed om USA:s ekonomi skulle gå in i en recession. Goldman Sachs-ekonomerna har även varnat för att för kraftiga penningpolitiska stimulanser kan leda till turbulens på marknaden och skapa marknadsbubblor som spricker.

På marknaden räknar dock de flesta med att Fed kommer att fortsätta att sänka styrräntan efter onsdagens möte, ned till 1,25–1,50 procent vid slutet av 2020.

Publicerad: