Holstein säljer fler IT-aktier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-13

Att Icons grundare Johan Stael von Holstein är hårt pressad ekonomiskt, var den självklara slutsatsen efter utförsäljningen av Icon-aktier förra veckan.

Nu förstärks bilden ytterligare. Under sommaren har han även sålt av stora delar av sitt innehav i mobilt-internetaktören A Brand New World.

PRESSAD. Johan Staël von Holstein har tvingats sälja på flera fronter för att få loss pengar.

När det förra veckan framkom att Icon-grundaren Johan Stael von Holstein sålt ut samtliga sina aktier i bolaget mottogs beskedet som en chock på marknaden. Snabba slutsatser drogs om att försäljningen, som skedde i ett läge där Iconkursen stod lägre än på länge och inbringade runt 40 miljoner kronor, orsakats av att han var tvungen att få loss kapital till andra engagemang.

Parallellt med detta kan Ekonomi24 nu avslöja att han under sommaren även successivt minskat sitt ägande i A Brand New World, f d Radio Design, noterat på Nya Marknaden.

Genom sitt holländska bolag Copertino Investments BV ägde han så sent som i juni 3,1 procent av bolaget och enligt DN Ägarservice var ägarandelen i början av november nere i 2,2 procent. Beräknat på högsta kurs under perioden, cirka 60 kronor, har försäljningen inbringat max 9 miljoner kronor.

I augusti avsade sig Johan Stael von Holstein dessutom sitt styrelseuppdrag i bolaget. Orsaken angavs vara tidsbrist och i hans ställe klev Erik Wickström in som styrelseledamot.

Stod på randen till konkurs

Historien om A Brand New World går tillbaka drygt ett år. Förra hösten klev Johan Staël von Holstein, tillsammans med Icon Medialab och Erik Wickström, in som räddare i nöden i katastrofdrabbade bolaget Radio Design.

Företaget hade då 750 miljoner kronor i skulder, hade tvingats minska personalen från 400 till 125 och stod på randen till konkurs. Vid årsskiftet togs 370 miljoner kronor in i en nyemission och verksamheten svängdes om från mot infrastruktur och basstationer för mobilt internet.

Vårens ras i IT-aktier innebar dock ett hårt slag mot kursen; sedan toppnoteringen runt 200 kronor i mars har bolaget tappat cirka 85 procent av sitt börsvärde och den senaste veckan har aktien återfunnit bland börsens förlorare.

De senaste månaderna har även en annan av bolagets storägare, Matteus Fondkommission som i början av året var med om att haussa bolaget, minskat sitt ägande kraftigt den senaste tiden. Från att i slutet av juni ha haft 6,9 procent i bolaget har de avyttrat cirka 847 000 aktier och äger idag 2,2 procent.

Bland de ägare som inte inrapporterat några förändringar i innehaven finns Kjell Spångbergs Emerging Technologies, Brummer & Partners Zenitfond och Icon Medialab.

Svårt sälja i Speed

Den största noterade tillgång som Johan Stael von Holstein nu har kvar är innehavet i Letsbuyit som beräknas vara värda cirka 90 Mkr. Dessa är han dock, på grund av den inlåsningsperiod som trädde i kraft efter noteringen i somras, förhindrad att sälja förrän efter årsskiftet.

Bland onoterade tillgångar finns riskkapital- och kuvösföretaget Speed Ventures, men en försäljning av det innehavet skulle komma mycket olägligt. Som Ekonomi24 tidigare har skrivit är det bolaget i akut behov av pengar, som följd av att portföljbolagens utveckling lämnat mycket att önska, och befinner sig mitt i en nyemission. Johan Stael von Holstein är, tillsammans med de övriga Icon-grundarna Erik Wickström och Jesper Jos Olsson, fortfarande viktiga för bolaget ur marknadens ögon.

- Utan dem har Speed ingen chans att dra in nytt kapital, säger en bedömare på marknaden.

- Lämnar Holstein det bolaget är det stor risk att det helt rasar ihop.

Mer om Holstein

Lotta Edling/Ekonomi24 (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln