Billigare med bunden ränta

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2014-08-13

Bolåneräntorna i Sverige är extremlåga.

Och nu har sju av elva banker lägre bunden ränta än rörlig.

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på rekordlåga 0,25 procent vid det senaste räntebeskedet.

Sedan Riksbanken sänkte styrräntan i juli med överraskande 0,5 procentenheter har bankerna en efter en följt efter. Även om sänkningen inte har slagit igenom helt – styrräntan är inte kopplad till bolåneräntorna – har de flesta bankarna landat i en sänkning på ungefär 0,25 procent på 3-månaderslånen.

Men nu har de fasta bolåneräntorna gått om. När Aftonbladet Spara smart jämförde räntorna hade 7 av 11 banker lägre ränta på 1-åriga räntor än på 3-månaders.

Är det läge att binda bolånen nu?

– Det är ju väldigt individuellt, men generellt är anledningen till att 1- och i vissa fall även 2-åriga bolån är lägre hänger ihop med att marknaden förväntar sig att den korta räntan ska ligga kvar på låg nivå de närmsta två åren. Och tittar man på det så finns det ingen anledning att binda räntan, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Försäkring

Men det finns andra anledningar att binda bolåneräntan.

– Binder du räntan på två år får du en försäkring om att räntan inte blir högre. Och lite som en försäkring tycker jag att man ska se bunda lån, säger Tor Borg.

Han rekommenderar att man också tittar på längre bindningstider.

– Nu ligger räntorna på bottennivåer. Tittar man 4-5 år framåt kan man vara ganska säker på att räntan inte kommer att vara lika låg som idag. Sedan är det alltid viktigt att sprida riskerna och dela upp lånet i olika delar med olika bindningstider.

Man brukar säga att det alltid lönar sig att ha rörliga lån – stämmer det?

– Alltid stämmer det inte. Men tittar du de senaste 25 åren har det i genomsnitt lönat sig. Jag har tittat på de senaste 15 åren och då har det funnits perioder när det har lönat sig att binda. Men då måste du har bra tajming.