Detta gör vi med skatteåterbäringen

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2013-06-03

Datumen när pengarna kommer – så mycket betalas ut

Över 3 miljoner svenskar får sin skatteåterbäring före midsommar.

När pengarna landar på kontot väljer de flesta att placera pengarna eller betala lån, visar en ny undersökning.

– Återbäringen är en bra första byggsten till ett sparande, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Hela 3,6 miljoner svenskar får totalt tillbaka över 30 miljarder kronor på skatten före midsommar. Det meddelade Skatteverket i dag.

De flesta som har rätt till återbäring får pengarna redan på fredag, med ett antal undantag.

– Det kan bero på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sparande populärt

Över hälften tänker antingen spara pengarna eller använda dem till att lösa krediter, enligt en undersökning från SBAB.

– Pengarna är en första bra byggsten till ett sparande eller till en buffert. Men jag tror inte på att spara hela återbäringen. Skäm bort dig själv och gör av med åtminstone 10 procent, då blir det lättare att motivera sig till att lägga undan resten, säger Annika Creutzer.

Flest får återbäring i Stockholm

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, tycker att man ska tänka över när man behöver pengarna om man tänker spara sin skatteåterbäring:

– Ska man använda pengarna inom ett eller två år är ett sparkonto med bra ränta bäst. Vill man låta pengarna stå längre är fonder bättre. Ju längre man tänker förvalta desto större risk kan man ta med valet av fond, säger hon.

Andelen svenskar som får tillbaka pengar på skatten är störst i Stockholmsområdet. Där får 70 procent skatteåterbäring, jämfört med 55 procent i Norrland, enligt SBAB:s undersökning.

Jämka på bolån?

En förklaring till det är att många storstadsbor har höga ränteutgifter på sina lån. De svenska skattereglerna gör att man får tillbaka 30 procent på det man betalat i ränta på sitt bostadslån varje år.

Det går att jämka och få tillbaka pengarna på räntan direkt, i stället för att vänta på skatteåterbäring. Då måste man själv räkna ut hur mycket man kommer att betala i ränta det kommande året.

– Egentligen är skatteåterbäringen ett dåligt sätt att spara på räntan. Det är bättre att jämka och placera dem i fonder eller på ett bankkonto med ränta, säger Maria Landeborn.  

”Svårt psykologiskt”

Creutzer rekommenderar tvärtom att man ska invänta skatteåterbäringen och inte jämka:

– Många tycker det är svårt rent psykologiskt att lägga undan de här pengarna. Återbäringen är ett bra smygsparande, säger hon.