Förslaget: billigare att lösa bolån i förtid

Publicerad 2013-06-19

-

Äntligen! Nu har förslaget kommit som ska göra det billigare lösa ett bolån i förtid.

Jämfört med dagens regler kan kostnaden halveras.

Annika Creutzer.

Det har dröjt länge. Men i slutet på förra veckan kom finansmarknadsminister Peter Norman till skott med sitt länge utlovade förslag. Förslaget till hur vi ska kunna lösa bolån i förtid är nu ute på remiss till i mitten av augusti. Räkna med att bankerna kommer att försöka hitta på nackdelar med förslaget.

För det är bankerna som kommer att gå miste om en del pengar.

Om du i dag vill lösa ett bolån som är bundet så måste du kompensera banken om du av någon anledning vill lösa lånet tidigare än avtalat. Banken har ju räknat med att få en viss ränta av dig under ett visst antal år och går miste om dessa pengar.

Det kan finnas många anledningar till att ett lån kan behöva lösas i förtid. Det kan vara en skilsmässa eller ett arbete som gör att bostaden måste säljas. Men det kan också vara bra att lösa en del av ett större lån om du vill kunna förhandla med flera banker om hela ditt lånebehov.

Hittills har du fått betala skillnaden mellan din låneränta och statslåneräntan för den bindningstid som är kvar. Förenklat har det varit så här: Du har ett lån med 4 procents ränta som är på fem år. Du vill lösa det efter två år. Om statslåneräntan är 1,5 procent så får du betala 2,5 procent på lånebeloppet gånger 3, alltså antal år som är kvar på bindningstiden. Har du ett lån på 2 miljoner så får du betala 150 000 kronor (0,04-0,015 = 0,025 x 2 000 000 kr x 3 =150 000 kr) . Denna ränteskillnadsersättning är avdragsgill på samma sätt som boräntan.

Det nya förslaget innebär att ränteskillnadsersättningen ska räknas på samma sätt. Skillnaden är att det inte är statslåneräntan utan bankernas upplåningskostnad, räntan på bostadsobligationer, som ska styra. Den är vanligen högre än statslåneräntan. Om den är 2,5 procent så får du i exemplet ovan bara betala 1,5 procent på lånebeloppet, totalt 90 000 kr (0,04-0,025=0,015 x 2 000 000 kr x 3 = 90 000 kr).

I förslaget finns också med tydligare regler för när en bank ska få säga upp ett bolån. I fortsättningen ska det inte räcka med att bostadens värde har fallit. Har du lån på ditt hus och värdet faller så behöver du alltså inte oroa dig i framtiden. Så länge du sköter lånet och betalar räntan kan banken inte göra något. Går förslaget igenom kan det gälla från och med 1 juli nästa år.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln