Trög start för omställningsstödet

Björn Dickson/TT

Publicerad 2020-06-24

Det blev ingen rusning efter det statliga omställningsstödet för företag som har drabbats på grund av pandemin.

Det blev ingen rusning efter det statliga omställningsstödet för företag som har drabbats på grund av pandemin. Efter två dygn hade 986 företag ansökt. Enligt regeringens beräkning kan 180 000 företag bli aktuella för stöd, och ansökningstiden varar fram till den 31 augusti.

– En del småföretagare kan nog uppfatta det som krångligt att ansöka. Det är en hel del uppgifter som ska lämnas tillsammans med ansökan, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till TT.

Regeringen och samarbetspartierna har beslutat om 39 miljarder kronor i omställningsstöd till företag under pandemin. Möjligheten att ansöka om stödet öppnades klockan 12.00 i måndags. Det första dygnet ansökte 900 företag om stödet och under det andra dygnet ansökte 86 företag.

Absolut rimligt

– Det har ju bara gått en kort tid ännu, så det går inte att säga något om hur många som kommer att ansöka. Men det är absolut rimligt att anta att många fler kommer att ansöka, säger Eva Bodén.

Det statliga omställningsstödet kan sökas av företag som har tappat en stor del av omsättningen på grund av corona. Den period som de kan söka stöd för är mars och april 2020.

Företag som söker måste ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste året. Omsättningen ska ha varit minst 30 procent lägre under mars och april 2020 än ett år tidigare.

På Skatteverket har man förberett sig på att många företag kan komma in med ansökningar.

– Vi har skapat ett maskinellt system för att hantera detta. Vår ambition är att det företag som kommer in med en ansökan som är fullständig och korrekt ska ha bidragspengarna inom en vecka, säger Eva Bodén.

Många krav

På Skatteverkets hemsida finns en beräkningstjänst som ska hjälpa den som vill söka stödet.

Omställningsstödets utformning har fått en del kritik, bland annat från organisationen Företagarna som anser att det är för krångligt att ansöka om stödet.

– Regeringen har ställt många krav på den som söker omställningsstödet, bland annat för att motverka fusk. Men det kan ha en avkylande effekt, det blir svårare att söka, säger Patrick Krassén, skatteexpert på Företagarna, till TT.

Den som ansöker om mer än 100 000 kronor måste ha ett intyg från en revisor om att stödet behövs.

– Revisorer kostar pengar och kan vara svåra att få tag på i semestertider, säger Patrick Krassén.

Följ ämnen i artikeln