Trendbrott: Fler bostäder säljs utan Hemnet

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fler och fler bostäder säljs utanför Hemnet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fler och fler bostäder säljs utanför Hemnet. Arkivbild.

Bostadsmarknad

Är du ute efter en ny bostad finns skäl att höja blicken från Hemnet. Bostäder som säljs direkt via mäklare ökar, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

– Utbudet har sjunkit men efterfrågan finns där. Då vill man också hitta andra vägar till försäljning, säger Fastighetsbyråns vd, Johan Engström.

Bakgrunden till att fler bostäder säljs utanför Hemnet är bland annat att lånekraven, och kravet på att sälja sin bostad innan man köper en ny, ökat senaste åren, enligt Johan Engström.

– När marknader förändras så skapas nya behov på hur en bostadsaffär går till.

"Hittar andra vägar"

Fler som går i köpetankar "känner" nu på marknaden före ett köp. Exempelvis genom att lägga upp sin bostad hos mäklarfirmorna för att hinta att deras bostad kan komma upp på marknaden. Spekulanterna är samtidigt på hugget och söker själva upp bostäderna, särskilt när utbudet är lågt.

– Beteendena är konsumentstyrda. Man hittar andra vägar, säger Engström.

Hemnet är fortfarande den största bostadsplattformen i Sverige, men förändringen är tydlig, enligt panelen där 445 mäklare runt om i landet deltagit.

Vanligast är direktförsäljningarna i storstäder, och i Stockholm och Göteborg säljs uppemot 20 procent av fastigheterna nu utanför Hemnet.

Söka mer aktivt

På exempelvis Södermalm i Stockholm har direktförsäljningen gått från 12 procent till 20 procent på ett år. Men även på andra håll, som i studentstäder märks trenden.

För spekulanterna innebär det att man måste vara mer aktiv och fundera mer kring bostadsaffären än tidigare, enligt Engström.

– Men det gör nog gott att det kan ta lite längre tid. Det är ändå livets största affär för många.

Publicerad: