Så ska du göra med ditt bolån i krisen

Experten: Bra läge att förhandla

Uppdaterad 2020-08-19 | Publicerad 2020-04-11

Coronakrisen ger dig ett gyllene förhandlingsläge på bolånet.
Dessutom kan man prata med banken om amorteringsfritt.
Så här ska du göra med ditt bolån just nu.

Mycket pekar på att de låga räntorna kommer att förbli låga en lång tid framöver.

Så hur ska man göra med sitt bolån, Sharon Lavie?

– Har du rörlig ränta kan detta vara ett bra läge för dig att förhandla om räntorna. Kontakta din bank men även andra aktörer för att se vad de kan erbjuda dig. Har du bunden ränta måste du avvakta tills bindningstiden har gått ut.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, är inne på samma spår: nu är ett ypperligt tillfälle att förhandla ner sitt bolån.

– Om det är något du ska göra runt din privatekonomi nu så är det att försöka få ner kostnaden för ditt bolån. Så om du har ett rörligt lån i dag, kontakta din bank och fråga om de kan sänka din ränta. Om du får ett nej till svar, eller om du vill se om du kan få ännu lägre ränta, så kontakta 2-3 banker till, säger hon.

Enligt Christina Sahlberg är nu ett gyllene läge att förhandla sitt bolån.

Den ständiga frågan är om man ska binda sitt lån eller inte. Svaret är, alltid: det beror på.

Då ska du binda

Sharon Lavie, till vardags familjeekonom på Ikano bank, listar vad som kan vara en fingervisning:

  • Alla som inte sover gott om natten och är oroliga för sina bostadslån och som vet att de inte kommer behöva flytta under bindningstiden bör överväga att binda. Ränteläge är lågt och även de bundna räntorna är låga.
  • Det du missar är en eventuell ytterligare sänkning av räntan som skulle kunna ske i ett senare stadie, om Riksbanken anser att det är rätt verktyg för att stimulera ekonomin efter coronakrisen.
  • Har du marginaler i din ekonomi, har du en osäker situationen där du kanske behöver byta jobb eller funderat på att flytta av andra skäl så kan du få betala ränteskillnadsersättning om du binder lånen och sedan måste lösa dem i förtid.

I dagsläget är de bundna räntorna ungefär lika låga som de rörliga, enligt Christina Sahlberg.

– Historiskt har rörliga räntor nästan alltid varit bättre än bundna men vi har aldrig varit i ett läge som nu. Om historien upprepar sig är svårt att veta.

Vad är det generella rådet, binda eller inte?

– Om du sover gott så tror jag fortfarande att rörlig ränta är bäst ekonomiskt. Men oroar du dig över ökade kostnader och vet att du kommer att bo kvar i din bostad så behöver det inte vara fel att binda din ränta idag. Se det som en försäkring. Och väljer du att binda så glöm inte att även förhandla den bundna räntan, säger Christina Sahlberg.

Sharon Lavie uppmanar de som har det tufft ekonomiskt just nu att söka om amorteringsfria lån.

Kan underlätta med amorteringsfria lån

Efter KI:s uppmaning till bankerna om att erbjuda tillfälliga amorteringsfria lån, har flera banker nappat. Det kan lämpa sig för den som har det tufft ekonomiskt just nu, säger Sahlberg.

– Slipper du amortera under en period så kan du kanske kan bygga upp en liten buffert, om du saknar en sådan, så att du klarar av lite sämre tider. Kontakta din bank. De kommer då att göra en bedömning utifrån din specifika situation och betalningsförmåga.

Vad säger du, Sharon Lavie?

– Har man drabbats av en väsentlig förändring av sin ekonomi, eller om man är orolig för varsel, tycker jag absolut att man ska kontakta sin bank och prata om amorteringsfrihet under en period.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Jämför bolåneräntor

Följ ämnen i artikeln