Varningen: Krisen är en grogrund för spelmissbruk

Publicerad 2023-01-18

”Spelandet ger hopp om att kanske klara sig”

I en ekonomisk kris ökar risken för att människor utvecklar ett spelberoende.

Det är där vi befinner oss nu, vilket väcker oro hos experter.

– Jag är orolig för mörkertalet som kan finnas bakom utvecklingen, säger Anders Håkansson, professor i psykiatri.

Drygt 4 procent av svenskarna hade 2021 någon grad av spelproblem, enligt den statistik som Folkhälsomyndigheten löpande sammanställer.

Det var då.

Nu befinner sig svensk ekonomi i ett helt annat läge och för många kan situationen liknas vid något av en kris.

Under 2022 har inflationen skenat, och med det har svenska hushåll i allt högre grad pressats av breda prisuppgångar, skyhöga elkostnader, stigande räntor och en allt dystrare framtidstro.

En motor för spelberoende

Enligt forskningen kan en ekonomisk kris liknas vid en motor för ett destruktivt spelbeteende. I en sådan utveckling återfinns just de faktorerna som puttar in nya individer, håller kvar de som redan befinner sig i ett spelberoende och riskerar att dra tillbaka de som tidigare tagit sig ur.

Med andra ord är det en grogrund.

– Det finns inte så mycket forskning specifikt för Sverige att tillgå, men det vi har sett från studier som har gjorts från finanskrisen på Island 2008 och den ekonomiska krisen i Grekland runt 2014 visar på tydliga mönster, säger Anders Håkansson, läkare på Malmös beroendeklinik och professor i psykiatri vid Lunds universitet.

Anders Håkansson på Malmö beroendeklinik.

Han pekar på att resultaten av tidigare forskning visar att personer som börjar spela under en finanskris löper högre risk för att hamna i spelproblem. Det är även fler som i en sådan situation börjar att spela med syftet att vinna för att hantera den ekonomiska kris man befinner sig i.

– För de personerna blir risken för problemspel särskilt hög. Är det någon gång man inte ska börja spela för att vinna pengar för att lösa ekonomiska problem så är det under en kris, säger han.

Oro för mörkertal

Anders Håkansson säger att det är svårt att sia om hur utvecklingen ser ut just nu, och hur den ekonomiska utvecklingen påverkat andelen människor som kan räknas ha ett problemspelande.

– Det finns en fördröjning tidsmässigt innan vi ser en eventuell ökning av antalet som kommer till beroendevården. Vi vet faktiskt relativt lite om hur lång tid det tar för människor att utveckla problem. Men jag är orolig för mörkertalet som kan finnas bakom utvecklingen just nu där människor kan vara ännu mer attraherade av reklam för snabba pengar.

Några som tycker sig se en tydlig koppling mellan det risklandskap som den ekonomiska utvecklingen skapar och spelmissbruk är Spelberoendes Riksförbund dit människor söker sig för att få hjälp med sitt spelande.

– Ekonomisk instabilitet är en riktig riskfaktor för en som spelar. I takt med att kostnadsläget ökar med allt högre elräkningar och priser så finns risken att insatserna går upp för att möta utgiftsposten. Det innebär krasst att ju tuffare en person får det desto hårdare spelar den för att täcka utgifterna, säger Daniel Harre, förbundsordförande på Spelberoendes Riksförbund.

Han säger att för den som redan har ett pågående spelproblem finns det även en faktor av ångestdämpande som spelandet ger och som kan accelerera i takt med tuffare ekonomi.

– När allt blir dyrare så blir det en större oro i vardagen där spelandet kan bli ett sätt att fly från verkligheten. Risken för att det ska öka även för de som tidigare inte har spelat stiger markant när ekonomin är pressad.

Daniel Harre, Förbundsordförande Spelberoendes Riksförbund

Riskmiljö för nya spelare

Enligt Daniel Harre finns det alltså en oro över att fler som tidigare inte spelat nu ska se det som en möjlighet att möta ekonomiska utmaningar.

– Att inte ha pengar är en faktor till att människor börjar spela. Spelandet ger hopp om att kanske klara sig. Får man bara den där jackpotten skulle man inte påverkas av utvecklingen, det är en illusion som man lätt målar upp.

Spelberoendes Riksförbund säger precis som Anders Håkansson att det är svårt att slå fast exakt hur inflationen påverkat riskspelandet. De som söker sig till verksamheten är ofta långtgående i sitt spelmissbruk.

– Vi ser effekterna ganska långt efter då människor som fastnar ofta har en lång väg innan de söker hjälp. Men att det finns ett mörkertal som växer nu tror jag utan tvekan. Vi kommer att möta människor framöver som har börjat spela, tagit återfall eller eskalerat sitt spelande på grund av läget.

Kritik mot snabblån

En annan faktor som Daniel Harre pekar på och som han är starkt kritisk till är den mängd snabblån som människor som söker hjälp hos organisationen ofta har med sig och ofta lyckats bygga på, trots att de under lång tid redan varit hårt skuldsatta.

– Nästan alla som kommer till oss har snabblån och krediter i bagaget. I det läget som vi befinner oss i nu är det att jämföra med att ta godis från barn för de här snabblåneföretagen. Har du ont om pengar är det extremt lätt med vad jag anser är bristfälliga bakgrundskontroller.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET