Ekonomiexperterna svarar på frågor om börspaniken

Publicerad 2011-08-05

Vad händer när börserna faller? Hur påverkas vi?

Daniel Bergvall på SEB, expert på EU:s skuldkris och problemen i eurozonen och Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, svarar på utvalda frågor.

Påverkar detta våra pensioner?

Ylva Yngveson: Hur pensionerna utvecklas beror i stor utsträckning på tillväxten i samhället. Om konjunkturutsikterna nu ser sämre ut än för ett halvår sedan så kan det naturligtvis betyda att pensionerna påverkas till viss del.

För de flesta som har lång tid kvar till pensionen kommer värdena att pendla mellan åren. Det viktiga är att ha placering så att man kommer åt aktiemarknadens möjlighet utan att ta onödiga risker eller risker man inte förstår.

Vi har en del rörliga lån bör vi låsa dessa nu eller avvakta?

Ylva Yngveson: Eftersom konjunkturen ser ut att inte bli så bra som man trott tidigare kan det innebära att Riksbanken inte höjer reporäntan lika många gånger framöver som man hittills gett uttryck för.

Den stora och svåra frågan är om till exempel en femårsbunden ränta kommer att vara mer lönsam än en rörlig över femårsperioden. Ingen kan veta detta, men om ni känner er oroliga kan det ändå vara bra att binda räntan på en del eller hela lånen, men det finns ingen anledning till att ha bråttom i detta. De långa räntorna kan gå ned ytterligare något.

Hej! Hur påverkar börsraset dollarns och eurons värde?

Daniel Bergvall: När börsen faller brukar investerare minska sin riskexponering, vilket brukar vara gynnsamt för dollarn men även vissa valutor så som schweizerfranc och japanska Yen, men även guld. Hur euron påverkas är inte lika klart. Senaste dagarna har dollarn och euron stärkts något mot andra mindre valutor så som svenska kronor. Relationen mellan USD och EUR är relativt oförändrad.

Hej, man undrar vem som sätter igång en kris – är det katten på råttan/råttan på repet...

Daniel Bergvall: Olika faktorer kan utlösa kriser. Vad vi ser nu i Euro-zonen är inte bara en statsskuldskris utan effekterna av flera obalanser som byggts upp under en lång tid.

När det gäller statsskuldsrelaterade kriser är det vanligt att långivarna får upp ögonen för den ohållbara situationen och i och med det stryper tillgången till kapital för ett land. Landet hamnar då i en akut likviditetskris vilket kan leda till betalningsinställelse. I Euro-zonen försöker man lösa detta problem genom att de länder som inte befinner sig i akut kris lånar ut pengar till under marknadsränta.

Finns det någon som tjänar pengar när börsen går ner?

Ylva Yngveson: När börskurserna sjunker och en affär blir av finns alltid både en köpare och en säljare. Köparen tror sig kunna göra en vinst på sin affär en dag. De aktörer som handlar på börsen tar betalt per affär och tjänar på att många affärer görs. Om aktiviteten ökar på grund av oron så ökar den intjäningen.

Behöver vi vara oroliga för att det kommer att bli värre?

Daniel Bergvall: Sannolikheten är stor att det blir värre innan det blir bättre. Den allmänna oron är för tillfället stor både över skuldsituationen i Europa och USA och även den makroekonomiska utvecklingen i flera länder. Den närmsta tiden kommer turbulensen att vara stor och vår bedömning är att mer stöd kommer att krävas till kris-länderna i Euro-zonen.

Jag har ca 70 000 investerat i börsen sedan tidigare i år (svenska bolag i blandade storlekar och branscher), just nu ligger portföljen som helhet på cirka -30%. Hur ser ni på framtiden? Behålla/Sälja? Hur mycket is i magen kan egentligen ha?

Ylva Yngveson: Ingen kan säga hur börsen kommer att gå på kort tid framöver. På lång sikt är förväntningarna sådana att aktieplaceringar för det mesta ska ge bättre avkastning än räntesparande. Hur du har valt dina placeringar antar jag haft någon utgångspunkt i din tro på hur de bolagen ska utvecklas.

Tror du fortfarande på din ursprungliga tanke? Då finns väl ingen anledning att göra en förändring. Men – och här är den stora utmaningen för sparare – har du satt upp specifika mål för ditt sparande och följt dem? Det är till god hjälp att sätta upp mål, som att när en aktie gått upp x% så ska jag börja sälja av och när en aktie gått ned y% ska jag sälja av.

Hej, läste att USA kommer med sin arbetsmarknadsstatistik i dag, hur påverkar detta läget på börserna?

Daniel Bergvall: Med tanke på den allmänna osäkerheten så är marknaden känslig för nyhetsflödet. En amerikansk sysselsättningssiffra som är klart sämre än förväntningarna kommer att spä på oron och pressa börserna ytterligare. Å andra sidan har nedgången varit så stor att investerare kan se lägen att ge sig in på marknaden igen.

Har åtskilliga gånger förundrats över att som nu, börsen överlag drabbar stora företag med goda vinster och ordrar, därtill återtagit marknaden efter finanskrisen. Vi har exempelvis Volvo Lastvagnar "som går som tåget". Hur kan denna aktie rasa så, det känns orimligt?

Daniel Bergvall: Flera svenska stora bolag är cykliska och exportberoende vilket gör att de är väldigt känsliga för den internationella konjunkturutvecklingen och hur väl kundernas finansiering av produkterna utvecklas. Förväntningarna om hur efterfrågan på företagens produkter kan snabbt vända och en ökad finansiell oro bidrar ytterligare vilket kan ge de effekter på börskurser vi nu ser, trots att företagen visar goda vinster.

Handen på hjärtat, är det inte dags att avskaffa det monetära systemet för ett alternativt system som är bättre och ser till att fördela jordens resurser mer jämlikt?

Ylva Yngveson: Jag kan hålla med dig om att det vore behjärtansvärt att fördela jordens resurser mer jämlikt. Egoism, girighet och maktsökande styr över väldigt mycket i världen, förr liksom nu. Men att gå ifrån en monetär ekonomi innebär att vi ska gå över till bytesekonomi. Det är väldigt komplicerat att genomföra och sköta och det löser nog inte frågan om att en del kan behålla och förmera sina tillgångar mer än andra och det blir ojämlikt i slutändan ändå.

Följ ämnen i artikeln