Här får du pengar för att göra ingenting

Av: 

Sophie Stigfur

Ett universitet i Hamburg utlyser stipendier för att göra ingenting.
Ett universitet i Hamburg utlyser stipendier för att göra ingenting.

Skola & utbildning

Lat student? Se hit!

Ett universitet utlyser nu stipendier med ett enda krav: du får inte göra någonting under perioden du tar emot stålarna.

– Jag tror inte att det är så enkelt. Din omgivning kan bli aggressiv, säger professor Friedrich von Borries.

Det tyska universitetet University of Fine Arts i Hamburg lanserar nu ett stipendium värt motsvarande 16 500 svenska kronor som kommer att delas ut till tre personer.

Fram till den 15 september kan vem som helst ansöka om stödet, som kallas “Stipendiet för att göra ingenting”, rapporterar CNN.

– Världen vi lever i drivs av tron ​​på framgång, tillväxt, pengar. Detta tänkande ledde oss in i ekologisk kris och social orättvisa. Vi ville vända det upp och ner, säger Friedrich von Borries, professor i designteori och skapare av projektet.

Sökande från hela världen och alla samhällsskikt är välkomna att presentera sina idéer enligt universitetet.

Frågeformuläret uppmanar sökande att tänka på en aktivitet de inte vill göra, hur länge de inte vill göra det, varför det är viktigt att inte göra det specifika i fråga och varför de är rätt person inte att göra det.

”Kan misslyckas”

Friedrich von Borris säger att universitetet vill belysa vikten av ”aktiv inaktivitet”, vilket inspirerats av coronapandemin där människor avstått från att göra saker för att skydda andra.

Men i universitetets variant dras konceptet ett steg längre.

– Jag tror inte att det är så enkelt att göra ingenting. Du kan misslyckas. Din omgivning kan bli aggressiv. Och vi skulle gärna vilja lära av erfarenheterna från dem som kommer att få stipendierna, säger han.

Alla ansökningar kommer att presenteras anonymt i en utställning på Hamburgs konst- och designmuseum.

De tre som tros kunna lyckas bäst med sina planer om att inte ha några planer kommer att få varsitt stipendium den 5 november. Vinnarna kommer senare att rapportera om sin upplevelse av hur det var att göra just ingenting.

Sugen? Ansökningsformulär hittar du längst ner här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Hamburg

CNN

Tyskland

Coronaviruset

Konst