Billiga viner går hem överallt

Publicerad 2013-11-14

Nytt test: Folk föredrar billiga viner framför dyrare

Vill du imponera på gästerna med ett gott vin?

Välj ett billigt.

Ett stort blindtest visar nämligen att de vanliga vindrickarna föredrar ett lågprisvin framför ett dyrt.

Den brittiska vinakademin i London har genomfört ett stort test med över 20 000 vinentusiaster. Testpersonerna fick dricka två glas vita viner av samma druva, men av olika tillverkare. Det ena vinet, en australiensk Chardonnay från Aspen Hills, kostade 55 kronor. Det andra vinet, en fransk Chardonnay från Gérard Thomas St. Aubin 1er Cru, kostade 220 kronor.

Och resultatet överraskade. Åtta av tio föredrog det billigare vinet framför det dyra. Sex av tio trodde dessutom att det billiga vinet var dyrast.

Gäller även rött vin

Aftonbladet genomförde också ett blindtest som bekräftar det brittiska resultatet. Testpersonerna fick dricka det italienska rödvinet Mauro Primitivo för 60 kronor och jämföra det med det dyrare A Amarone för 219 kronor. Fem av sex tyckte att det billigare vinet var godare, och tre av sex trodde dessutom att det var dyrare.

Experterna förklarar smakmissarna med att de billiga vinerna från varmare klimat innehåller mer alkohol men har en lägre syrahalt, vilket ger vinet en enklare smak som passar de vanliga vindrickarna bra.

"Ju dyrare desto mer smak"

När experterna bedömer ett bra vin är de däremot ute efter att ”känna flera olika smaker och hur de samspelar”, säger vinakademins grundare Leta Bester till Daily Mail.

– Ju bättre, och vanligtvis ju dyrare, ett vin är desto längre sitter eftersmaken i. Smakerna i ett 50-kronorsvin håller i mindre än 10 sekunder, medan smakerna i 220-kronorsvin kan kännas upp till en minut efter.

Bester tillägger att en bra näsa för vin inte är medfött utan något man lär sig genom lång övning.

– Vinprovning handlar om att utveckla kommunikationen mellan din näsa, tunga och hjärna. För nybörjare är dessa egenskaper inte fullt utvecklade, säger hon.

"Njut av de viner du tycker om"

Den svenska vinexperten Maleka Lindström Carlvik som jobbar på restaurang Noga i Stockholm är inte heller förvånad över resultatet. Men hon tycker inte att man kan dra slutsatsen att folk i allmänhet har dålig smak.

– Det kan man inte säga för smak är något subjektivt. Man ska njuta av och dricka de viner man tycker är goda och har råd med. Däremot kan man definitivt utveckla och förfina sina smaklökar med lite träning.

Följ ämnen i artikeln