Margita, 84, tvingas stänga av elen efter höjda avgiften: ”Det är förfärligt”

Publicerad 2024-05-01

AXBERGSHAMMAR. De höjda elnätsavgifterna drabbar många hushåll hårt.

Pensionären Margita Dahlström, 84, har elen avstängd i större delen av sitt hus men betalar trots det flera tusenlappar totalt i månadskostnad.

– Skicka min pension direkt till Eon i stället eftersom de ändå tar allt i slutändan, säger hon.

Det flammar till inifrån braskaminen när Margita Dahlström petar in en vedklabb.

– Varje morgon runt klockan halv fem går jag upp och sätter fart på brasan igen. Det måste jag göra för att det inte ska vara så förskräckligt kallt om fötterna när det är dags att stiga upp för att äta frukost.

Hon viftar på fötterna som är klädda i tjocka sockor och ett par tofflor som bär alla regnbågens färger.

Margita eldar punktvis i huset för att hålla någon typ av grundvärme så att inte vattnet i rören ska frysa.

Margita bor två mil utanför Örebro i det hus som hon på 70-talet flyttade in i tillsammans med sin man. Tapeter och prydnader följer tidsenligt varma nyanser av färgerna orange, rosa och blå – men termometern avslöjar att det är allt annat än varmt i rummen.

Tolv grader i några av dem.

Det är medvetet gjort av Margita för att hålla nere elkostnaden i den ansträngda ekonomiska situation som hon befinner sig i.

– Jag är född en månad efter andra världskriget utbrott så jag är levt under ransonering och är van att leva sparsamt. Men nu när det inte lönar sig att leva så, då jag tycker man måste göra något åt de orimliga kostnaderna, säger Margita.

Stänger av elen och eldar

Hon har försörjt sig som konstnär under större delen av sitt liv och det är tur att hon ännu drar in lite inkomst på sin konst, för pensionen är inte mycket att hurra över. I dag lever hon som änka och tvingas vända på slantarna för att få inkomsten att räcka.

– Jag skulle till och med tro att jag räknas som fattigpensionär. Jag klarar mig inte enbart på pensionen, det är en sak som är säker, så det gäller att planera noggrant för att hålla nere utgifterna, säger hon.

Hon stänger bland annat av elementen i alla rum förutom hallen, använder luftvärmepump när det är som kallast och eldar i stället för att försöka hålla nere elkostnaden. Men hennes uppoffringar har visat sig vara förgäves efter att flera elnätsbolag valt att höja elnätsavgifterna de senaste månaderna.

– Jag blev så förbannad och ledsen när jag öppnade en av fakturorna och såg vad de hade lagt på, säger Margita.

Energimarknadsinspektionen (Ei) beslutar vilket intäktstak som ska gälla för elnätsbolagen. För perioden 2024–2027 reglerades och höjdes intäktstaket med 100 miljarder. Men Ei är själva kritiska till hur regleringen fungerar och anser att en lagändring behövs.

– Så som det ser ut i dag har elnätsföretagen möjlighet att ta ut högre nätavgifter än vad som motsvarar deras faktiska kostnader, sa Tommy Johansson, avdelningschef på Ei, tidigare till Aftonbladet.

– Jag blev förbannad och ledsen när jag läste fakturan, säger Margita.

”Känns hopplöst”

Från en månad till en annan höjdes Margita Dahlströms elnätsavgift med 8,6 procent. Och nu är månadskostnaden för elnätsavgift, elöverföring och energiskatt dyrare än den el hon faktiskt förbrukar.

Förra månaden låg hennes totala elkostnad på drygt 3 700 kronor trots att hon inte har elementen igång. Och för januari månad var hon tvungen att betala drygt 7 400 kronor fastän hon eldade intensivt i braskaminen.

– Det känns ganska hopplöst. Jag har alltid lärt mig att om man är försiktig och sparsam så klarar man sig. Men nu är det inte så längre. Nu är det andra krafter som styr det här och man har inte möjlighet att påverka det känns det som.

Två ”husmöss” har även de sökt värmen i ett par tofflor.

Hon suckar och rycker uppgivet på axlarna.

– Det är skillnaden mellan hur mycket el jag förbrukat och det jag till slut får betala som jag vänder mig emot. Det är förfärligt rent ut sagt. Skicka min pension direkt till Eon i stället så slipper jag besväret med att vidarebefordra pengarna eftersom de ändå tar allt i slutändan, säger Margita.

Hon tystnar för en stund och det knastrande ljudet från brasan fyller rummet medan hon ser ut att samla tankarna.

– Jag kommer att klara mig. Mina barn och barnbarn kommer att förse mig med smörgås och potatis om det skulle vara så att jag inte har tillräckligt med pengar till mat. Men jag tänker på de stackars barnfamiljerna som har det kämpigt ekonomsikt också. Jag klarar av lite kyla även om det inte är speciellt trevligt när det enbart är tolv grader varmt i köket. Men det hade ju inte gått om det vore en barnfamilj.

Margita hoppas att elnätsavgifterna ska sänkas framöver.

”Inga omotiverade höjningar”

– Det är klart att man kan engagera sig politiskt för att försöka förändra. Men jag själv är för gammal för det nu och dessutom så ser jag inget heller så man är lite begränsad minst sagt, säger hon och släpper ut ett uppgivet skratt.

Patric Elmén, presschef för Eon Sverige, menar att elnätbolaget inte gör några omotiverade höjningar av elnätsavgiften.

Från ena månaden till den andra höjdes Margita Dahlströms elnätsavgift med 8,6 procent. Hur motiverar ni det? Varför gör ni sådana här höjningar av elnätsavgiften?

– Anledningen är att det behövs mycket stora investeringar i elnätet för att klara samhällets omställning från fossila bränslen, säger Patric Elmén.

– Jag har stor förståelse för Margitas situation. Hushållen har ett tufft ekonomiskt läge med högre räntor, matpriser och andra kostnadsökningar och det finns ingen som tycker att prishöjningar är något eftersträvansvärt. Det är dock viktigt att understryka att elnätsföretagens intäktsramar regleras av Ei, vilket ska ge konsumenterna skäliga priser. Elnätsavgifterna baseras på de kostnader elnätsföretagen har för att bygga, underhålla och driva elnäten, inklusive en rimlig avkastning på investerat kapital.

Men Ei är själva kritiska till hur regleringen fungerar och anser att en lagändring behövs. De menar att ni elnätsföretag i nuläget har möjlighet att ta ut högre nätavgifter än vad som motsvarar era faktiska kostnader. Gör ni övervinster?

– Vi gör inga omotiverade höjningar. Utdelningen till våra ägare – 14,7 miljarder kronor i aktieutdelning från Eon:s samlade svenska verksamhet under tio år – ska jämföras med att Eon:s svenska verksamhet under samma period har investerat cirka 55 miljarder kronor i Sverige, varav cirka 31 miljarder kronor i elnäten.

Vill inte spekulera kring fler höjningar

Fram till dess att en lagändring kan göras föreslår Vänsterpartiet en ny skatt för elnätsbolagen som går ut på att skatta all övervinst. Vad tycker ni om det?

– Vi har noterat Vänsterpartiets förslag, men inte hunnit analysera hur det skulle påverka vår verksamhet. Det ska vi förstås göra.

Kan Eon:s kunder förvänta sig fler höjningar av elnätsavgiften från er under perioden 2024-2027?

– Jag vill i nuläget inte spekulera kring prisutvecklingen framåt. Det jag kan säga är att vi följer gällande regelverk i frågan, säger Patric Elmén.

Margita hoppas att något ska göras för att minska elnätsavgifterna och totalkostnaderna på el.

– Jag vet att det är fler som känner likadant som jag. Det kan rimligtvis inte vara så dyrt som bolagen tar ut och man undrar också var alla pengarna tar vägen egentligen. Politikerna behöver agera och se till att det blir någon förändring, säger Margita.

Följ ämnen i artikeln