Ny undersökning: Göteborgsmäklarna vill ha lockpriser

Publicerad 2013-04-08

SBAB: "Rör sig om stora summor"

Det nya prissystemet skulle göra fastighetsmarknaden ärligare. Men Göteborgsmäklarna märker ingen skillnad.

Sedan 2012 har de förbjudits att sätta ingångspriser under marknadsvärde.

– Vissa mäklare skiter uppenbarligen i det, säger mäklaren Erik Olsson.

Mäklaren Erik Olsson hyllar det nya systemet med accepterade priser.

2003 kom varningen från Fastighetsmäklarinspektionen: sluta lura köparna.

Sveriges fastighetsmäklare har haft en lång tradition av att sätta låga ingångspriser för att locka kunder till budgivning som trissar upp priserna. Resultatet blev att många kunder blev offer för mäklarknepen.

– Utgångspriset kunde vara femtio procent under vad det till slut landade på, många kände sig lurade när lägenheten kostade en miljon mer än utgångspriset. Priserna är inte där i Göteborg men det rör sig om stora summor där också, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB som gjort en enkätundersökning fyra månader efter införandet av ett nytt system i Göteborg.

Mäklarna motståndare

Göteborg är Sveriges hårdaste fastighetsmarknad för köparna med få objekt och många köpare. Sedan 21 december 2012 har Göteborgsmäklarna förbundit sig att sätta utgångspriser som ligger nära det faktiska värdet på fastigheteten.

Men när SBAB frågade Göteborgsmäklarna vad de tyckte om det nya prissystemet var resultatet negativt:

– I Stockholm såg vi att skillnaderna mellan utgångspriset och slutpriset minskade, men det ser vi inte än så länge i Göteborg, säger Maria Landeborn.

Kravet från Fastighetsmäklarinspektionen var att utgångspriserna som mäklarna satte skulle vara nära det faktiska marknadsvärdet. Nu tio år senare har Göteborgsmäklarna kapitulerat.

– Hade mäklarna själva tyckt att det var en god idé hade de infört det själva tidigare. Uppenbarligen har det inte legat i mäklarnas intresse att göra det, säger Maria Landeborn på SBAB.

Mäklaren: "Skiter i det"

När Aftonbladet ringer mäklaren Erik Olsson på Erik Olsson fastighetsförmedling som har kontor i Göteborg reagerar han på kollegornas attityd:

– Jag blir jätteförvånad faktiskt. De rapporter jag fått från våra mäklare är att de tycker det är bra. Men vissa mäklare skiter uppenbarligen i det, säger Erik Olsson.

Olsson är positiv till det nya systemet utan lockpriser, men menar samtidigt att det är långt ifrån perfekt. Säljaren kan fortfarande tacka nej när en köpare bjuder det accepterade priset.

– Egentligen borde det heta “accepterat pris – kanske”. Många blir besvikna när de bjuder det som står på prislappen, sen accepterar inte säljaren det, säger Erik Olsson.

Följ ämnen i artikeln