Hyresvärdarna som kammar hem störst vinster

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-12-04

Det går bra för landets hyresvärdar.

En tusenlapp i månaden eller mer per hyresgäst. Så stora vinster gör de mest framgångsrika kommunala bostadsbolagen, visar Hem & Hyras granskning.
Men allra störst vinster gör de privata värdarna.

Det går bra för allmännyttan. Samtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen gick med vinst under förra året, visar tidningen Hem & Hyras granskning. Totalt kunde bolagen räkna hem 4,7 miljarder kronor i vinst.

De 15 mest framgångsrika hyresvärdarna genererade åtminstone tusen kronor i vinst per månad och trerumslägenhet.

God ekonomi viktigt

Men det är inget som upprör Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder. God ekonomi är viktigt för att bygga nytt och renovera, och samtidigt hålla nere hyrorna.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger hon till Hem & Hyra.

Bland förklaringarna till de goda tiderna finns bland annat det låga ränteläget och att lägenheterna i princip aldrig står tomma. Hyror från nyproducerade lägenheter och lokaler bidrar också.

Skövdebostäder i topp

Bäst på att slå mynt av det gynnsamma läget är Skövdebostäder. De gjorde under fjolåret vinster på 25 000 kronor om året per typlägenhet.

– Vi har sedan länge en stabil ekonomi. Alla hus byggda fram till 1980 har vi stamrenoverat, samtidigt som vi kunnat nyproducera lägenheter. Det har blivit möjligt tack vare en blygsam men kontinuerlig hyreshöjning, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder till Hem & Hyra.

Om mungiporna pekar uppåt på de kommunala värdarna har de privata bolagen all anledning att skratta. Wallenstam gjorde förra året 55 000 kronor i vinst per typlägenhet. Deras vd har dock avböjt att kommentera siffrorna.

”Vi växer”

Rikshem, som ligger på tredje plats med 36 000 kronor i vinst per år och lägenhet, förklarar utvecklingen så här:

– Ökningen beror i huvudsak på att vi växer och därmed har fler fastigheter, vår bostadsrättsproduktion samt värdeutveckling på fastighetsmarknaden. Dessutom har vi arbetat långsiktigt med att bland annat spara energi och se över vilka saker vi kan göra effektivare, säger Rikshems vd Sophia Mattsson-Linnala till Hem & Hyra.

En tung förklaring till topp-4 bolagens vinst är att de har många lokaler. Wallenstam har exempelvis 53 procent av sin uthyrda yta i lönsamma lokaler.