Här är försäkringarna du behöver i ditt hem

Publicerad 2013-09-20

Under hösten är det många som flyttar in till en ny bostad.

Men en del glömmer bort att teckna rätt försäkringar.

Här är skydden du behöver i ditt nya liv.

Att flytta till sin första egna bostad är för många en fantastisk känsla. Och det är mycket man ska ha koll på. Förutom allt det praktiska med möblering är det en rad olika avtal som ska ingås. Du måste bland annat välja el-, tv- och bredbandsföretag. Men det viktigaste är ändå dina försäkringar. Redan innan du kliver över tröskeln till ditt nya hem bör du ha åtminstone en försäkring fixad.

– Så fort man fått nyckel till sin första bostad bör man ha en hemförsäkring. Den ska man ha oavsett om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Erbjuder drulleförsäkring

Hemförsäkringen skyddar ditt hem och alla dina prylar mot olika typer av skador och inbrott. Den ger också ett visst skydd till dig själv i form av reseförsäkring och rättsskydd.

Många försäkringsbolag erbjuder också att man lägger på en så kallade drulleförsäkring på hemförsäkringen. Drulleförsäkringen skyddar dina prylar mot oaktsamhet, till exempel om du skulle tappa din dator i golvet eller liknande. Även om det kostar extra kan det vara bra att teckna ett sådant tillägg. Då behöver du för det mesta aldrig bry dig om att teckna de tilläggsförsäkringar som exempelvis hemelektroniksföretag erbjuder när du handlar produkter hos dem.

"Bra med olycksfallsförsäkring"

– Vad du mer behöver när du flyttar hemifrån är en olycksfallsförsäkring. Det kan hända att du har ett sådant skydd via dina föräldrar. Det är vanligt att man via sin arbetsgivare kan teckna gruppförsäkringar där även barn upp till 25 år ingår. Finns inte detta, bör du ha en egen olycksfallsförsäkring. Den täcker, precis som namnet anger, kostnader vid ett olycksfall och ersättning för invaliditet, säger Ingela Gabrielsson.

Har du en familj kan det också vara bra att skaffa en livförsäkring.

Om du har höga lån erbjuder många banker också en försäkring som träder in om du av någon anledning inte skulle kunna betala amorteringen och räntan på lånet. I många fall får du dock såna försäkringar via ditt fackförbund eller i personförsäkringar från ditt försäkringsbolag. Kolla med ditt fackförbund, bank eller försäkringsbolag vad som gäller för dig.

Följ ämnen i artikeln