Dyrt för föreningar att använda Swish

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2017-06-14

Runt två kronor per överföring och flera hundralappar i årsavgifter. Så mycket kostar det för föreningar att använda betaltjänsten Swish.
– Jag kan naturligtvis tycka att det är principiellt orättvist att föreningar avgiftsbelastas på samma sätt som kommersiella aktörer, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet.

Idrottsklubbar är ett exempel på föreningar som ofta använder sig av den mobila betaltjänsten Swish, för att enkelt kunna ta betalt för medlemskap och andra aktiviteter.

Betalar lika mycket som företag

Men det är inte gratis för föreningar att använda sig av tjänsten. Föreningar får betala lika mycket som företag och avgifterna skiljer sig mycket åt bland bankerna.

Standard är att det kostar runt två kronor per transaktion som föreningen tar emot och flera hundralappar i årsavgift.

Att ideella föreningar får betala lika mycket som företag är det många föreningar som är upprörda över.

– Jag kan naturligtvis tycka att det är principiellt orättvist att föreningar avgiftsbelastas på samma sätt som kommersiella aktörer. Vi vill ju självklart att alla våra fotbollsföreningar ska äga så goda ekonomiska förutsättningar som möjligt för att bedriva sina viktiga verksamheter. Det är alltid vår yttersta önskan och ambition, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet.

Får välja själva

Det är upp till föreningarna själva om de väljer att använda sig av Swish. Niklas Bodell förstår att det är smidigt för många föreningar att göra det, trots att det innebär en högre kostnad.

– Jag förstår att många föreningar väljer att ändå använda den här tjänsten eftersom den är bekväm och enkel. Just därför är det också möjligt att den medför en större betalningsvilja och större intäkter, vilket kanske gör att det jämnar ut sig, men det säger jag utan att veta säkert.

”Det är jättedåligt”

En förening som irriteras över kostnaden för betaltjänsten är Stockholm baseboll och softbollklubb. De började använda Swish 2015 och tog då ut en administrativ avgift för de medlemmar som swishade mindre belopp för att kunna hantera den ökade kostnaden.

– Det kostar ju lite. Om man bara handlar för tio kronor blir det en hel del, säger Yvonne Claesson, ordförande i Stockholm baseboll och softbollklubb.

Enligt henne har klubben nu tagit bort den extra administrativa avgiften för medlemmarna. Klubben har försökt att förhandla sig till att slippa avgiften för Swish utan att lyckas.

– Det är klart att det är jättedåligt. Eftersom kontanthanteringen är så dålig nu för tiden borde det uppmuntras att använda tjänster som Swish och bankkort, men det gör det inte.

Nöjda föreningskunder

Länsförsäkringar är en av bankerna som erbjuder Swish för föreningar. Här får de betala 300 kronor per år och en eller två kronor per mottagen betalning beroende på hur stort belopp som har förts över till föreningens konto.

Lena Bivner, presschef på Länsförsäkringar, menar att deras föreningskunder är nöjda med det här systemet.

– Vår erfarenhet är inte att ideella föreningar är irriterade över detta, tvärtom är de glada för att kunna få betalt via Swish. I många fall är beloppen låga och där har vi valt att lägga priset lågt, säger hon.

Tar till sig synpunkter

Hos Swedbank får föreningar betala två kronor per mottagen betalning om de inte har föreningserbjudandet, då kostar det 1,50 kronor.

– Självfallet tar vi till oss alla synpunkter och försöker jobba kontinuerligt med att skapa attraktiva erbjudanden för våra kunder. Swish har gett ökade möjligheter för förenings-Sverige att ta emot betalningar och minska kontanthantering på ett enkelt sätt, säger Carl Molinero, chef för Swish på Swedbank.

Så mycket kostar Swish för föreningar hos de olika bankerna

SEB: 2,50 kr/mottagen betalning, 500 kr/år

Swedbank och Sparbankerna: 2 kr/mottagen betalning, vid något av bankens erbjudanden (t.ex. föreningserbjudandet) kostar det 1,50 kr/mottagen betalning

Handelsbanken: 2 kr/mottagen betalning, uppläggningsavgift: 495 kr, månadsavgift: 49 kr

Nordea: 2 kr/mottagen betalning, anslutningspris: 0 kr under 2017 (ordinarie pris: 500 kr), årspris: 500 kr

Danske Bank: 2 kr/mottagen betalning, anslutningsavgift: 0 kr, månadsavgift: 10 kr/Swishnummer

Länsförsäkringar: 1 kr/mottagen betalning upp till 100 kr, 2 kr/mottagen betalning mellan 101-150 000 kr, 300 kr/år

Källa: Bankernas respektive hemsidor

Följ ämnen i artikeln