”Varje hundralapp underlättar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-15

Fyrabarnsmamman Martina tjänar på regeringens vårbudget

300 mer i månaden Martina Arnesdotter tjänar 300 kronor i månaden på regeringens satsning på barnfamiljer i årets vårbudget. Här är hon tillsammans med barnen Robin, 16, Hannes, 14, Viktor, 12 och Noah, 4.

Mer pengar till flerbarnsfamiljerna och sommarjobb till unga.

Det är satsningar som går hem hos fyrabarnsmamman och läraren Martina Arnesdotter.

– Alla plus i kassan behövs, säger hon.

Redan i sommar höjs flerbarnstillägget med mellan 50 och 200 kronor per månad och barn. För fyrabarnsmamman Martina Arnesdotter från skånska Vittsjö betyder det att det kommer in ytterligare 300 kronor varje månad.

– Det blir ju ingen lyxtillvaro av de här kronorna, men varje hundralapp åt rätt håll underlättar, säger hon.

Gäller att prioritera

Som de flesta flerbarnsfamiljer gäller det för familjen Arnesdotter att prioritera bland kostnaderna.

– Minsta lilla utflykt man gör så går det ju några tusenlappar, därmed inte sagt att man alltid ligger på gränsen för att klara sig: pengarna räcker till mat och kläder, men det är de här nöjesbitarna som blir väldigt begränsade.

Som högstadielärare gör hon också tummen upp för regeringens satsningar i budgeten på utökad sommarskola. Den innebär att de elever mellan 14 och 19 år som inte nått målen ska kunna gå i skola över sommaren.

”Många har det kämpigt”

Extra viktigt tycker hon att det är med sommarskola efter åttan när man ännu har tid på sig att läsa upp slutbetygen.

– Många tonåringar har det kämpigt i dag, och en del behöver extra stöd för att orka ta sig igenom grundskolan med godkända resultat. Sommarskolan kan vara det som får dem att nå upp till godkänt, säger hon.

Sommarjobbssatsningen ger 15 000 ungdomar från nian till andra året gymnasiet sommarjobb i upp till åtta veckor.

– När det är ont om jobb är det extra svårt om man är ung och inte har ett bra kontaktnät. Många vet inte var de ska bli av. Att få ta första steget in i vuxenvärlden, ta lite ansvar och känna att man duger är jätteviktigt, säger Martina Arnesdotter.

Pengar till barn och unga

Så mycket höjs flerbarnstillägget:

Barn 2: 150 kronor i månaden (+50 kr)

Barn 3: 454 kronor i månaden (+100 kr)

Barn 4: 1 010 kronor i månaden (+150 kr)

Barn 5: 1 250 kronor i månaden (+200 kr)

Totalsumma fem barn: 2 864 kronor i månaden (+500 kr)

15 000 nya sommarjobb för unga:

Regeringen ger 100 miljoner till sommarjobb i kommuner, landsting och ideella föreningar. Jobben ska gå till unga som slutat nian eller första eller andra året i gymnasiet.

Fler sommarskolor för unga utan tillräckliga betyg:

Totalt 60 miljoner kronor satsas på att elever mellan 14 och 19 år med underkända betyg ska kunna läsa upp betygen över sommaren. Satsningen kommer ge 20 000-25 000 sommarskoleplatser i år.

Källa: Regeringskansliet

Få koll på budgeten med Aftonbladet.se

18.00-18.30: Ställ dina frågor direkt till Borg i Aftonbladets chatt

DESSUTOM: Sätt betyg på budgeten Diskutera Följ debatten

Få de senaste analyserna Vinnarna och förlorarna

MILJARDREGN ÖVER VÄGAR OCH SPÅR

15 000 nya sommarjobb för unga. Regeringen ger 100 miljoner till sommarjobb i kommuner, landsting och ideella föreningar. Jobben ska gå till unga som slutat nian samt första eller andra året i gymnasiet.

Fler sommarskolor för unga utan tillräckliga betyg.

Totalt 60 miljoner kronor satsas på att elever mellan 14 och 19 år med underkända betyg ska kunna läsa upp betygen över sommaren. Satsningen ger 20? 000–25?000 platser i år.

Lättare för äldre att få jobb. Arbetslösa 55-plussare ska kunna få nystartsjobb efter sex månader i stället för efter tolv som i dag. Införs 1 juli. Kostnad: 500 miljoner kronor.

Mångmiljardbelopp till vägarna. Infrastrukturpaketet omfattar satsningar på upp till 497 miljarder kronor. Där ingår bland annat bygget av Förbifart Stockholm, Citybanan, Mälarbanan och Norra länken i Stockholm, Västlänken och Marieholmstunneln i Göteborg samt farleder till hamnarna i Gävle, Norrköping och Sundsvall.

Lärarlegitimation. Från och med 2012 krävs legitimation för att sätta betyg och få fast jobb som lärare. För att få legitimationen måste läraren vara behörig och dessutom ha gått en ettårig introduktion med mentor. Kostnad: totalt 220 miljoner kronor under de två kommande åren och där-efter 260 miljoner årligen.

Källa: Regeringen

Följ ämnen i artikeln