Höststäda i din ekonomi

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2008-10-26

Så slipper du tappa kontrollen över din ekonomi

Klar med höststädningen i trädgården och hemmet? Äpplena plockade, moset fixat och svampen plockad?

Då kan det vara dags för höststädningen i ekonomin.

I år, med finanskris och lågkonjunktur, är det kanske viktigare än någonsin att följa bankernas hushålls- och familjeekonomers mest upprepade råd – gör en budget.

Många hushåll lever med små marginaler och har liten eller ingen buffert för oväntade utgifter, till exempel en större tandläkarräkning än beräknat, sjukdom eller byte av den trasiga frysen. Allt fler oroar sig också för att bli av med jobbet.

Så frågan är – kan du öka dina inkomster och/eller sänka dina utgifter?

Ett enkelt sätt att, åtminstone tillfälligt, få mer pengar i kassan är att helt enkelt sälja prylar du inte använt på åratal.

– Det är smart att sälja saker man inte vill ha eller behöver. Någon annan kan ha längtat efter just dina prylar, säger Ann-Sofi Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

Och på nätet kan man hitta allt från plastfickor till cd-skivor, soffor, vinterstövlar, bilar och pälsar.

Bra begagnat

Många, inte minst småbarnsfamiljer, hittar bra prylar på begagnatmarknaden. Det kan gälla kläder och skor för snabbväxande småbarn eller barnvagnar och bilbarnstolar som är kännbara utgifter för barnfamiljen.

Ta också reda på vart dina surt förvärvade slantar tar vägen. För den som betalar räkningar på nätet är det ganska enkelt att se vart merparten av pengarna tagit vägen under månaderna som gått. Andra måste ta sig i kragen, plocka fram räkningarna och notera alla utgifter.

Glöm inte de dagliga småutgifterna som latten på stan, biobesöket, veckotidningen eller godiset.

Det blir ofta mycket mer än man tror ihopräknat under ett år. Och att äta lunch ute är en dryg kostnad som kan kapas genom matlåda på jobbet.

– Och det är lättare att dra in på sådana saker, säger Magnusson.

Fasta kostnader

Men de stora, fasta kostnaderna för ett hushåll är ändå bolånen eller hyran, uppvärmningen, livsmedel och kläder, försäkringar och olika abonnemang som telefon, bredband och tv-kanaler.

– Det är utgifter som man borde ompröva någon gång under året. Kolla upp var du får bästa pris. Välj försäkringsbolag som ger dig det skydd du behöver till bästa pris. Ring runt till olika leverantörer, säger Magnusson.

– Jag bytte själv elbolag i helgen. Och om man inte orkar ringa runt finns det bra hjälp på nätet, till exempel hos Energimyndigheten eller Konsumentverket. Och blir man inte nöjd kan man alltid byta tillbaka.

Inkomstsidan brukar vara lättast att skaffa sig en överblick över. Du har din lön eller pension, kanske barnbidrag och bostadsbidrag. Möjligen också ett extraknäck eller annan sidoinkomst. Summera hushållets alla inkomster.

Jämför med utgifterna. Blev det plus kanske det är dags att börja spara för framtida behov eller sämre tider.

Blev det minus – dags att ta till sig familjeekonomernas råd.

TT

Följ ämnen i artikeln