Rekordmånga nya osålda bostäder

Av: Stefan Hesserud Persson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Byggkranarna har trängts om utrymmet senaste tiden. Nu kommer resultatet. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Byggkranarna har trängts om utrymmet senaste tiden. Nu kommer resultatet. Arkivbild.

På två år har utbudet av nyproducerade bostadsrätter till salu ökat med nästan 300 procent, visar ny statistik.
Och bostadspriserna spås sjunka ytterligare fram till 2021.

Flera bolag har i förra veckans kvartalsrapporter vittnat om problemen med att sälja nyproducerade bostäder, främst i Stockholm, något som skapat finansiella problem. Bostadsutvecklingsbolaget Tobin Properties, med inriktning på dyrare bostäder, berättade att man sålt endast tre bostäder under första kvartalet.

– Det är ganska stiltje på marknaden, får man säga, sade Tobin Properties finanschef Per Alnefelt till TT tidigare i veckan.

Över 11 000 till salu

Nu kommer statistik för vecka 16 från bostadssajten Hemnet som visar på att utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Sverige har ökat med 75 procent på ett år, till 11 419 stycken till salu. Det är förmodligen den högsta noteringen någonsin, enligt Hemnets pressansvarige Staffan Tell.

Om man jämfört med samma tidpunkt 2016 har utbudet ökat med 282 procent.

Byggbolagen har redan dragit i nödbromsen, men resultatet av fjolårets rekordhöga byggtakt syns nu allt tydligare.

– Det i kombination med att det går trögare att sälja gör att utbudet fortsätter att växa, säger Staffan Tell.

Vissa av bostadsbolagen börjar bli aningen desperata när pengarna inte trillar in. Och åtgärder i form av prissänkningar och avgiftsfria perioder övervägs.

– Jag tror vi kommer använda alla verktyg i verktygslådan, sade Per Alnefelt.

Byggandet minskar

På grund av osäkerheten kring prisutveckling och räntor spår SBAB att antalet påbörjade lägenheter kommer att minska från 51 000 2017 till 38 000 2019.

Och de sjunkande bostadspriserna verkar inte ha nått botten. Banken gör bedömningen att de kommer att sjunka med uppemot 8–9 procent fram till 2021, i takt med förväntat stigande boräntor.

– Det är ingen större dramatik i en sådan prisnedgång utan det är en fullt naturlig anpassning av priserna till ett mer normaliserat ränteläge. En sådan nedgång gör att bostadspriserna går ned till nivån 2016, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Därefter tror banken att bostadspriserna kan vända uppåt igen till följd av att räntorna normaliseras och hushållens inkomster ökar.

Publicerad:

LÄS VIDARE