Icas aktie faller efter rapport

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Oförändrad vinst för Ica. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Oförändrad vinst för Ica. Arkivbild.

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen ökade omsättningen något under fjärde kvartalet och gjorde en vinst i linje med året före.

Utdelningen höjs med 0:50 kronor. Men aktien faller sju procent på börsen.

– Lönsamheten i Ica Sverige var något lägre än väntat. Det som räddade dem lite var att övriga kostnader var lägre än väntat. Men de två ihop gör att kvaliteten i siffrorna är i underkant och något lägre än marknadens förväntningar, säger Daniel Schmidt, dagligvaruanalytiker på Danske Bank.

Ica-gruppen gjorde en vinst före skatt på 1,1 miljarder kronor under fjärde kvartalet vilket är i nivå med samma period året före.

Omsättningen landade på cirka 31 miljarder kronor, vilket är en miljard mer än fjärde kvartalet ett år tidigare.

Tillväxt i e-handel

– Ica mår väldigt bra. Tittar man på 2019 totalt är det ett väldigt starkt år för Ica, det är resultatmässigt vårt starkaste år någonsin och vi har också ett stabilt fjärde kvartal, säger Pär Strömberg, vd för Ica-gruppen.

Enligt Strömberg är e-handeln ett av de områden där Ica-gruppen ser starkast tillväxt.

– Tittar du på maten växer vi ungefär 50 procent snabbare än vad marknaden gör. Vi ligger på 25 procents tillväxt och marknaden på ungefär 17 procent, säger han om e-handelstillväxten.

I Stockholm finns ett stort e-handelslager och ytterligare ett är på gång i Göteborgsregionen. I övriga delar av landet plockas maten direkt i butiken till de kunder som handlat via nätet, och Strömberg uppskattar att Icas e-handel kan nå runt 80 procent av Sveriges befolkning.

Höjd utdelning

Förändringarna i bonuskundssystemet, som ledde till ramaskri bland annat på grund av gränserna för att få ut en bonuscheck, har justerats för att täcka alla lojala kunder, enligt Strömberg.

– Grunden är att man vill ge mer till de som är mest lojala. Det här är ett större och mer generöst program än vi någonsin har haft.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 12 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 11:50 kronor per aktie.

Icas aktie har under den senaste tolvmånadersperioden lyft runt 28 procent.

Publicerad: