Regeringen stryper bankbonusarna

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2014-05-16

Christian Clausen, vd Nordea, Michael Wolf, vd Swedbank och Annika Falkengren, vd SEB.

Nu sätter regeringen stopp för bankchefernas monsterbonusar.

En ny lag gör att den rörliga ersättningen inte får överstiga den fasta årslönen.

– Det här är en katastrof, säger en högt uppsatt bankir inom Nordea till DI.

Nordea är en av de banker som i år fattat beslut om att höja den rörliga ersättningen för bankcheferna. Ett undantag i EU:s regelverk har gjort det möjligt att ge två årslöner i bonus åt de anställda – om det godkänns av aktieägarna. Det här undantaget täpper nu regeringen till.

200 procent i dag

Ett förslag som presenterades tidigare i veckan innebär att totala rörliga ersättningen inte får vara större än den fasta lönen. SEB, Swedbank och Nordea har alla i dag ett tak på 200 procent av lönen. De måste nu anpassa sina regler till den nya lagen, som börjar gälla redan i år enligt regeringen.

– Det är ingen hemlighet att Sverige är ett av de länder som mest motsatt sig rörlig ersättning. Om man har mycket rörlig ersättning kan det ge ökat risktagande och osunt ägarbeteende, sgäer Finansmarknadsminister Peter Norman (M). 

Regeringens besked har skapat oro på Nordea, enligt Dagens industris källor.

– Det här är en katastrof. Vi riskerar att tappa nyckelpersoner utomlands, säger en högt uppsatt bankir till tidningen.

Höja fasta lönen i stället

Nordea överväger nu att i stället höja de fasta ersättningarna, enligt vad DI erfar.

Det är inget som banken vill bekräfta.

– Vi anpassar oss till de nya reglerna. Det är vår enda kommentar, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea till Aftonbladet.

Peter Norman öppnar dock för att bonuslagen kan rivas upp senare.

– Man måste ta i beaktande att det är en bransch med mycket rörlig ersättning. Många aktörer har ett ansvar att skruva ned detta. Vi tänker göra en utredning på hur andra länder hanterar det här direktivet. När den är klar får vi återkomma.

”Giltigt argument”

Ligger det något i att Sverige riskerar tappa nyckelpersonal utomlands med de nya reglerna?

– Det är ett giltigt argument, framförallt när det gäller stora banker med verksamheter i olika länder. De skulle kunna välja att placera vissa personer i länder med mer liberal hållning. Men vi ska undersöka detta skyndsamt och se hur andra gör. Det går inte att vara en främmande fågel i de här sammanhangen, säger Peter Norman.

Flera av cheferna på de stora bankerna har fasta löner på 10 miljoner kronor eller mer. Vad tycker du generellt om bankchefernas lönenivå?

– Det grundläggande är att aktieägarna bestämmer över lönerna. Men för alla i branschen är det viktigt att upprätthålla förtroendet hos kunderna. Om kunderna inte tycker lönerna är motiverade slår det mot förtroendet för hela banksektorn. Det måste bankerna ta i beaktande.

Följ ämnen i artikeln