FI vill höja riskvikter för bolån

Publicerad 2013-11-14

Finansinspektionen (FI) bedömer att svenska storbanker har god motståndskraft även mot kraftiga konjunkturförsämringar.

Därför vill de att bankerna ska ha högre säkerhet när de lånar ut pengar.

– Då måste vi har mer kapital bundet och då går bopriset upp, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Peter Borsos till TT.

Men den höga skuldsättningen gör att det är rimligt att fortsätta höja bankernas så kallade riskviktsgolv för bolån till 25 procent, från dagens 15 procent, skriver FI i ett pressmeddelande.

”Den höga skuldsättningen bland svenska hushåll innebär risker för enskilda hushåll och i förlängningen också för den finansiella stabiliteten”, skriver FI i sin årliga rapport Risker i det finansiella systemet.

Redan 20 miljarder extra

Det så kallade riskviktsgolvet höjdes för ett år sedan från cirka 5 till 15 procent, en åtgärd som enligt FI låste in drygt 20 miljarder kronor i extra buffert i bankerna som ökad säkerhet för exponeringen mot bolån.

Att Finansinspektionen väljer att höja kapitalkraven mot just bolånen, i stället för att höja kapitalkraven på bankerna rent allmänt, i det här skedet ska ses i skenet av att myndigheten vill rikta ljuset på bolånen där utlåningen ständigt ökar.

Kreditgivningen till företagen har däremot inte ökat särskilt mycket och FI vill undvika att företagen får högre räntor.

Att höja riskviktgolvet på bolån, från 15 till 25 procent, beräknas binda ytterligare 32 miljarder kronor i de svenska storbankerna, enligt FI.

Höjda bolåneräntor

– Regeringen och Anders Borg har lovat att det inte ska bli dyrare för bolånekunderna och jag har för egen del svårt att se hur det ska gå att ställa tuffare krav på bankerna med ökade riskvikter utan att hushållen påverkas av detta. Det går inte ihop helt enkelt.  Det viktiga för oss är att man förändrar reglerna hastigt utan med sunt förnuft och gott omdöme så att varken bostadsmarknaden eller enskilda individer kommer i kläm, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet i en kommentar.

FI räknar med att det kommer att höja bolåneräntorna med som högst 0,2 procentenheter.

TT AFTONBLADET

Följ ämnen i artikeln