Tom tvingades sälja huset – nu kan fogden ta hans pension

Spökjägaren lånar pengar av sina föräldrar för att gå runt

Publicerad 2023-09-10

HJÄRNARP. Han var fri i ungefär ett år.

Men när elpriset skenade så hamnade spökjägaren Tom Olausson hos Kronofogden på nytt.

– Det berömda skyddsnätet som det pratas om har vi inte sett mycket av, säger han.

Tom Olausson är bara 49 år men han rör sig som en gammal man. Ryggen är böjd och stegen korta. För att klara av att gå längre sträckor måste han använda rollator.

Tom lever med ständig smärta. Men blicken är ändå plirande när han berättar att skröpligheten har sina fördelar.

– Den här grejen är jättebra när man ska göra utredningar på kyrkogårdar vet du, säger han och pekar på den lilla hyllan mellan handtagen.

– Då ställer jag bara grejerna där och sedan går vi runt och mäter.

Tom Olausson är en entusiastisk spökjägare. Men hans dåliga rygg och skadade axel gör att han mest sitter vid skärmarna när teamet är ute på uppdrag.

Verksamheten som Tom beskriver rör olika former av undersökningar för att ta reda på om en plats är hemsökt. Tillsammans med en vän driver han ”Team Swedish Hauntings”. De kuskar land och rike runt i jakt på spöken och andra övernaturliga väsen.

– Vi har nyligen varit i en stuga utanför Falun och på det gamla fängelset i Mariestad. Vi fångade både bild- och ljudbevis.

Skadade axeln svårt

Tom tar det paranormala på största allvar. För honom är andarna lika verkliga som den fysiska världen som finns runtomkring. Han verkar rentav tycka att de är lättare att hantera. För det materiella har varit besvärligt länge.

– Jag har åkt på smäll efter smäll.

Eländet tog sin början när Tom jobbade på som truckförare på en möbelfabrik i slutet av 90-talet. Vid ett tillfälle fick han en hammock över sig. Den 70 kilo tunga pjäsen trasade sönder hans ena axel.

Tom genomgick flera operationer, och började sedan jobba på ett kakellager. Det slet ännu mer på ryggen. En läkare kunde konstatera att han hade diskbråck på fyra ställen. Han fick ett erbjudande om ett nytt kirurgiskt ingrepp.

– Men då sa de att jag kunde hamna i rullstol om operationen gick fel. Det ville jag inte riskera. Men jag kunde heller inte jobba.

Tom har sökt massor av jobb. Men smärtan och hans fysiska begränsningar gör många arbetsgivare säger nej.

Tom sjukskrevs och deltog under åren som följde i mängder av åtgärder som syftade till hitta ett jobb som hans kropp kunde klara av. Men smärtan och den begränsade rörligheten gjorde det svårt.

Trots detta avslog Försäkringskassan Toms ansökan om sjukpenning i augusti 2011. Detta efter en utredning som Tom menar innehöll stora fel.

Knappt ett år senare rev förvaltningsrätten upp beslutet. Men då var den ekonomiska skadan redan skedd.

– Min fru blev arbetslös i samma veva, så vi hamnade efter med allt. Vi har fyra barn, och det är långtifrån gratis.

Familjen tvingades lägga de obetalda räkningarna på hög. Han hamnade hos Kronofogden, och till sist tvingades han inse att skuldberget blivit övermäktigt.

– Jag fick skuldsanering för ungefär fem år sedan. Då var jag skyldig runt 156 000 kronor totalt.

Fick elräkningar på 10 000

Skuldsanering är Kronofogdens sista utpost för människor som inte bedöms kunna betala av sina lån inom överskådlig tid. Till en början fungerade det bra för Tom, men efterhand höjdes beloppen som skulle in varje månad.

Tom och frun Ditte tvingades återigen inse att situationen blivit ohållbar. Då fattade de ett tungt beslut.

– Vi sålde vårt hus. Barnen har ju växt upp där, så det var tufft.

Tom menar att schablonerna som används för att räkna fram vilka nivåer som ersättningen ligger på måste höjas.

Vinsten efter bostadsförsäljningen gjorde att de kunde bli skuldfria. Tom beskriver hur axlarna sjönk ner och luften kändes lättare att andas.

Men förra vinterns elchock gjorde att Tom och Ditte hamnade i diket igen.

– Vi hade lagt undan pengar för att betala vinstskatten, men så fick vi elräkningar på 10 000 kronor i huset som vi hyrde. Vi blev tvungna att tömma alla konton.

När de vände sig till Skatteverket med en begäran om att skjuta upp vinstskatten kom en ny kalldusch. Summan var för liten.

Tvingas låna av föräldrarna

Nu är Tom och Ditte tillbaka hos fogden. Tom räknar med att myndigheten när som helst kommer att utmäta hans sjukersättning.

För att minska sina kostnader ska de flytta till ett billigare boende inom kort. Ditte har påbörjat en utbildning till undersköterska, och Tom söker alla tänkbara jobb. Men än så länge har det blivit nej överallt.

– Allt det här beror på att Försäkringskassan gjort fel. Vi har ju domstolen på vår sida, men vi sitter i skiten ändå, säger Tom.

Tom och Ditte bor mitt på Hallandsåsen tillsammans med hundarna Chloé och Junior.

Vid sidan av Toms sjukersättning lever familjen på Dittes a-kassa. Men inkomsterna räcker inte till.

– Vi måste låna pengar av mina gamla föräldrar för att det ska fungera överhuvudtaget. Det känns hemskt, säger Tom.

– Alla schabloner som myndigheterna använder för att räkna fram vilka belopp man har rätt till är föråldrade. De måste upp rejält med tanke på inflationen.

Ditte lägger till:

– Det värsta i allt det här är att vi inte är ensamma. Det finns så många som är i samma situation som vi.