Sparekonomernas vanor för sin egen ekonomi

Uppdaterad 2024-04-15 | Publicerad 2023-09-19

Artikeln innehåller annonslänkar

Många försöker sig på att optimera sitt sparande, speciellt under tuffare tider. Men hur gör egentligen experterna själva?

Vi har listat 8 vanor som sparekonomerna själva har för att maxa sin ekonomi.

Sparkonto med ränta, investera i fonder eller stoppa pengarna i madrassen? Vi har pratat med Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg Partner, och Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, som delat med sig av sina vanor gällande sin privatekonomi.

ANNONS

1. Sätt rimliga mål

Det är lätt att bli överentusiastisk när man påbörjar ett sparande, men Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg Partner, menar att det är viktigare att vara realistisk.

– Tänk på att du ska leva här och nu också. Sparandet får inte bli en för stor börda, menar han och fortsätter:

– Har man kontroll över sin ekonomi så skapar det lugn och frihet. Jag sparar mer för att slippa oroa mig än för att försöka infria drömmar.

2. Långsiktigt och kortsiktigt

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, menar att det är viktigt att bygga upp ett sparande som täcker flera olika områden, exempelvis buffertsparande men även någon form av målsparande, exempelvis en resa eller ny cykel.

– Lägger man upp det så här bygger man upp ett skydd för oförutsedda utgifter, men drar även nytta av ränta-på-ränta-effekten i de långsiktiga sparandena.

3. Fördela ut sparandet

Både Magnus och Joakim menar att det är viktigt med flera olika typer av sparanden.

– Framförallt sparar jag i fonder med fokus på svenska aktier. Sparkontot har jag till bufferten, med det höga ränteläget är det värt att flytta pengar från lönekonto till sparkonto. Det kan bli en hel del pengar, säger Joakim.

– Jag sparar både i aktier, fonder och har sparkonton. Mitt långsiktiga sparande vill jag att det ligger antingen aktier, fonder eller båda, det har över tid visat sig vara bästa placeringen. Buffertsparande och målsparande väljer jag att ha på sparkonto, framför allt nu när räntan har gått upp, säger Magnus.

4. Förbered inför kommande händelser

Nu när vädret blir kallare och hösten smyger sig på börjar ekonomerna planera framåt.

Även om Joakim menar att mycket talar för att det blir en lugnare höst när det kommer till elpriser försöker han trots detta alltid styra elanvändningen till de timmar på dygnet då det är som billigast.

Magnus menar att han tittar tillbaka på räkningar från föregående år och försökt lägga undan en ”energibuffert” om elpriset skulle skena även i år. Utöver det fortsätter han på samma spår: minska användningen av varmvatten och tänka på att hänga tvätten i stället för att använda torktumlare eller torkskåp.

5. Se över abonnemang

Det är lätt att samla på sig abonnemang i tron att de kommer komma till användning i hushållet, men så behöver inte alltid vara fallet. Därför menar Joakim att man bör rensa upp sina abonnemang med jämna mellanrum.

Magnus är i konsensus med Joakim även på denna vana och menar att det kan gå snabbare än man tror att samla på sig onödiga abonnemang.

– Ens behov förändras hela tiden, vilket gör att man bör utvärdera om man verkligen behöver alla abonnemang. Det är lätt att bygga upp kostnader som dras direkt från kontot utan att du tänker på det.

ANNONS

6. En vana som aldrig bryts

Utöver sina regelbundna sparvanor finns det en sak Joakim aldrig skulle göra: flytta pengarna från börsen.

– Jag har sparat på börsen i hela mitt liv och kommer fortsätta med det. Har man tiden att vänta ut turbulensen som drabbar börsen till och från så är det en oslagbar värdeskapare!

7. Var reaktiv

Om din ekonomi mår bra är den inte någonting du bör fundera på regelbundet menar Magnus.

– Ekonomi handlar många gånger om att vara reaktiv. Saker händer och vi behöver hantera situationen. När det kommer till buffert och sparande handlar det många gånger om att förebygga sin ekonomi så att den klarar jobbiga situationer. Inte alltid jättekul, men enormt viktigt.

8. Ha en anpassad buffert

Det finns otaliga mängder information om hur mycket pengar man egentligen ska ha sparat i en buffert, men Magnus menar att detta bör anpassas efter ens egen situation.

– Bygg din buffert så att du klarar 3–4 månadsutgifter om du bor i villa. Bor du i bostadsrätt bör du satsa på 2–3 månadsutgifter i buffert och hyresrätt 1–2 månadsutgifter. Se till också att pengarna finns lättillgängliga exempelvis på ett sparkonto.

ANNONS

Publisert: