Männen tjänade på regeringens politik

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-08

...men finansministern nekar till att ha gynnat männen

Män och personer med de högsta inkomsterna är vinnare på regeringens politik.

Det visar finansdepartementets egna siffror.

Men finansminister Anders Borg vägrar att erkänna det.

Anders Borg.

Med en vecka kvar till vårbudgeten visade Anders Borg siffror på hur rättvis regeringens politik är, har varit och kommer att bli.

Som ett mantra upprepade finansministern att vinnarna, på lång sikt, främst är kvinnor samt låg- och medelinkomsttagare. Förklaringen är att jobbskatteavdraget, sänkt skatt för den som jobbar, får fler att vilja arbeta.

Män vinnarna

Men samma tabeller från finansdepartementet visar även en annan sak: På kort sikt är vinnarna framförallt män samt människor med de högsta inkomsterna.

Grupper med årsinkomster på mellan 284 000 kronor och 620 000 kronor har fått se sina inkomster öka mest under den senaste mandatperioden. Men att få finansministern att hålla med om den analysen var i dag en omöjlighet.

– Vårt mål är att återskapa full sysselsättning och därmed minska klyftorna i samhället. Och där politiken verkligen kan spela roll är ju på lång sikt. Det är de långsiktiga effekterna som är de stora och avgörande, säger Anders Borg.

Men under de år som ni har styrt så är det de med högst inkomst som har fått mest?

– Vi ska konstatera att Sverige tar sig igenom den här krisen i bättre skick även när det gäller klyftorna än vad vi befarade. Det har inte skett någon dramatisk ökning av inkomstskillnaderna i Sverige under de här åren som vi har styrt utan tvärtom så har inkomstspridningen minskat.

Men det är ändå de med högst inkomst som i procent har fått mest?

– Ja, tittar vi på helheten och på lång sikt så är de största positiva effekterna på låg- och medelinkomsttagare, säger Anders Borg.

Vårbudgeten flörtar med kvinnorna

De kortsiktiga effekterna har vi redan kunnat se. De långsiktiga effekterna ligger däremot i framtiden. På frågan om hur säker man kan vara på att det verkligen blir så svarade Anders Borg med ett motargument.

– Det vi kan vara helt säkra på är att om vi inte för en politik för fler i arbete, ja då ökar klyftorna.

Regeringens siffror visar att spridningen mellan de med låg inkomst och hög inkomst har ökat i Sverige de senaste 20 åren, precis som i resten av västvärlden. Men Sverige leder fortfarande EU-ligan när det kommer till jämn inkomstfördelning.

Inför höstens val har statsminister Fredrik Reinfeldt flera gånger sagt att han vill lyfta fram kvinnorna som vinnare av regeringens politik. Och förslagen i vårbudgeten om sänkt skatt för pensionärer och höjt flerbarnstillägg för barnfamiljer gynnar också mycket riktigt kvinnorna – en för regeringen svag väljargrupp.

Är de här förslagen ett sätt att vinna viktiga väljare?

– Det är väl naturligt att efter en kris försöka motverka de negativa effekter som man får av ekonomisk oro och då ska man väl rikta sig till de som har den svagaste ekonomiska ställningen, säger Anders Borg.

Följ ämnen i artikeln