IMF-paket med gröna inslag

Av: 

TT

Finansminister Magdalena Andersson, ordförande för International Monetary and Financial Committee (IMFC), presenterade IMF-paketet.

Foto: Jessica Gow/TT

Min ekonomi

Vaccin åt så många som möjligt, så fort som möjligt, förlängda skuldlättnader till fattiga länder och klimatåtgärder. Det är innehållet i IMF:s stödpaket för att få fart på ekonomin i den fattigare delen av världen.

IMF:s kassa stärks med 650 miljarder dollar, i vad som kan översättas med nödreserver.

– Det ska gå till att stötta medel- och låginkomstländer i den här krisen, säger Magdalena Andersson, Sveriges finansminister men även sedan i vintras ordförande för IMF:s rådgivande kommitté.

Exempel på hårt coronadrabbade medelinkomstländer är Brasilien och Mexiko, enligt Andersson.

Först och främst handlar det om att hela världen måste få tillgång till vaccin, innan någon ekonomisk återhämtning av bredare mått kan ske.

– Vaccin, vaccin, vaccin. Det handlar om att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt, säger hon.

Skuldlättnader förlängs

Under IMF:s och Världsbankens vårmöte har IMF:s medlemmar också enats om att kortsiktigt förlänga skuldlättnader till länder som har svårt att betala. För Sveriges del handlar det om en bilateral överenskommelse med Pakistan som exempel, enligt Magdalena Andersson. Någon diskussion om totala skuldavskrivningar har inte varit på bordet nu.

För det tredje har IMF fått ett tydligt uppdrag att använda stödhjälpen mot klimatinvesteringar.

Yellen välkomnar

IMF gläds också åt att mäktiga USA är med på den internationella vagnen igen.

USA:s finansminister Janet Yellen gav sitt fulla stöd till IMF-paketet. Dra inte tillbaka stöden för tidigt även om världsekonomin ser ut att återhämta sig efter pandemin. "Jobbet är inte klart ännu", sade Janet Yellen i ett skriftligt uttalande till det pågående IMF- och Världsbanksmötet.

Yellen varnar för bestående ökade ekonomiska skillnader mellan rikare och fattigare länder som en konsekvens av coronapandemin.

Hon uppmanar därför de båda globala institutionerna att hjälpa till med ekonomiska resurser för att stödja ett stabil återhämtning i den fattigare delen av världen. Yellen säger också att USA ställer sig bakom IMF:s extra lånepaket på 650 miljarder dollar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert: