Italiensk karantän kan slå mot svenska bolag

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-03-08

Electrolux är ett av de svenska bolag som kan förlora på att norra Italien sätts i karantän. Arkivbild.

Coronaviruset har redan orsakat stora problem för världsekonomin. När Italien nu växlar upp kampen mot viruset genom karantän finns risken att svenska storföretag drabbas.

Tidigt på söndagsmorgonen kom beskedet från premiärminister Giuseppe Conte: 14 provinser och hela regionen Lombardiet sätts i karantän. Över 15 miljoner människor påverkas när resor kraftigt begränsas i storstäder som Milano, Venedig och Parma. Beslutet gäller till och med 3 april.

Milano är Italiens näst största stad. Här ligger landets enda börs och Lombardiet är landets industriella centrum. Många svenska storbolag har fabriker eller kontor i det område som nu satts i karantän.

Bas i Milano

Två svenska verkstadsbolag kan få svårigheter. Atlas Copco har viktiga enheter för produktutveckling och tillverkning i Italien, och den italienska basen ligger i Milano.

– En stor del av vår verksamhet påverkas, men det är för tidigt att säga hur, säger presschef Sara Liljedal.

Sandvik har samarbete med återförsäljare på många håll i Italien, både innanför och utanför det område som är satt i karantän. Bolagets Italienkontor ligger i Milano och har hållit stängt i två veckor.

– Vår personal jobbar redan hemifrån. Om karantänen påverkar vår övriga verksamhet i landet är ännu lite för tidigt att säga, säger presstalesperson Martin Blomgren.

Tre fabriker

Vitvarujätten Electrolux har tre fabriker i norra Italien, varav en i Lombardiet. Där fortsätter tillverkningen till veckan. "Våra anställdas hälsa och säkerhet kommer naturligtvis i första rummet och vi fortsätter att följa utvecklingen noga och vidta åtgärder för att säkerställa att ingen utsätts för onödiga risker", skriver informationschef Daniel Frykholm till TT.

Italien är ett av de länder där möbeljätten Ikea har flest varuhus, totalt 18 stycken. Sju av dem ligger innanför det område som är satt i karantän. Även Hennes & Mauritz har en mängd butiker inom karantänområdet, ett 20-tal bara i Milano med omnejd. TT har sökt både Ikea och klädbolaget för att fråga hur verksamheten påverkas, men ingen har svarat i tid för publicering.