Staden Detroit i konkurs

Uppdaterad 2013-07-19 | Publicerad 2013-07-18

Rekordhaveri för "motorstaden"

Detroit, den amerikanska delstaten Michigans största stad.

Staden Detroit har ansökt om konkurs, enligt nyhetsbyrån AP.

Det ekonomiska haveriet är den största offentliga konkursen i amerikansk historia, skriver New York Times.

Detroits skulder uppges vara hisnande 122 miljarder kronor. Samtidigt har befolkningen sjunkit från 1,8 miljoner under 1950-talet till dagens 685 000.

Under torsdagen ansökte staden om konkursskydd i en federal domstol. Nu väntar en period på 30 till 90 dagar då det ska beslutas om staden kan omfattas av skyddspaketet "Chapter 9 protection". Bland annat ska man utreda exakt hur stora skulderna är, vad fordringsägarna kräver och om staden tillåts skriva av en del av skulderna, skriver USA Today.

"Konkurs den enda vägen"

Beskedet kom efter flera veckors intensiv förhandling. För en månad sedan slutade staden att betala av det enorma skuldberget. Kevyn Orr, chef för stadens nödadministration, släppte samtidigt en plan för hur krisen skulle lösas. Planen innebar bland annat att lånegivare, bland annat banker och fackföreningar, skulle få mycket mindre än vad staden egentligen är skyldig dem. Han har även varnat för att om förhandlingarna havererar skulle Detroit tvingas ansöka om konkurs.

– Detroits medborgare behöver och förtjänar en tydlig väg ur den onda cirkel av allt mindre samhällsservice. Det enda vägen till ett stabilt Detroit är att ansöka om konkurs, skrev Michigans guvernör Rick Snyder i ett uttalande efter beslutet.

Stora problem med kriminalitet

Bakgrunden till den ekonomiska svackan är enligt Snyder bland annat stora problem med kriminalitet. Detroit anses vara en av de farligaste städer i USA. Viktiga samhällsfunktioner som ambulansvård och räddningstjänst har havererat, byggnader och hus står övergivna och skatterna har nått en övre gräns för vad USA tillåter. Även om skatterna skulle höjas skulle medborgarna inte ha råd att betala, menar Snyder enligt AP.

Jefferson County i Alabama och Stockton i Kalifornia är exempel på två städer som tidigare ansökt om konkurs. I båda fallen drog "30 till 90-dagars perioden" ut på tiden och sträckte sig över ett år. Om Detroit skulle gå i konkurs skulle det vara den största konkursen i USA:s historia, skriver USA Today.

Följ ämnen i artikeln