Här är de viktigaste förslagen i höstbudgeten

Av: 

Fredrik Rundkvist

Magdalena Andersson

Höstbudgeten beskrivs av regeringen som ett kraftfullt grönt återstartspaket.

Bland förslagen finns bland annat skattesänkningar, höjda pensioner och miljösatsningar.

– Vinnare är pensionärerna. Det är de som får ta del av flest skattesänkningar och så får de ett nytt tillägg, säger privatekonomen Sharon Lavie.

Den budgetproposition som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar idag är präglad av både januariöverenskommelsen och coronakrisen. Den innehåller stora satsningar på utbildning och socialförsäkringarna. Bland annat förlängs den förhöjda a-kassan i ytterligare två år.

– Det handlar om en ny arbetslinje som fungerar, som också är till för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.

Skattesänkningar

Men i budgeten finns även skattesänkningar för 27 miljarder kronor.

– Den är så långt från röd som man kan komma, skulle jag vilja säga. Vilket annat år som helst så hade folk reagerat, men det här är ovanliga tider och syftet är ju att underlätta för folk att komma tillbaka på arbetsmarknaden och klara sin ekonomi, säger Sharol Lavie på Schibsted.

Satsning på äldre

Satsningen på pensionstillägget är känd sedan tidigare och är ett av Socialdemokraternas vallöften. Det kommer att ge pensionärer med långa yrkesliv men låga inkomster ett extra tillägg på upp till 600 kronor mer i månaden före skatt. Tillsammans med en skattesänkning riktad till pensionärer och en generell skattesänkning innebär det att nio av tio pensionärer får mer i plånboken nästa år.

– Däremot har ingen sagt något om den utlovade familjeveckan. Hur länge kan de dra ut på det? Löftet från Stefan Löfven kom sista veckan före valet 2018, men den reformen lyser fortfarande med sin frånvaro, säger Sharon Lavie.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Vinnare är pensionärerna. Det är de som får ta del av flest skattesänkningar och så får de ett nytt tillägg, säger privatekonomen Sharon Lavie.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Grönt avdrag

I budgeten finns även en rad förslag som ska snabba på omställningen till grön teknik. Det gäller bland annat ett helt nytt grönt avdrag för installation av solceller, laddstolpar och energilagring.

Regeringen vill höja skattesatserna för nya bilar med höga koldioxidvärden och skärpa reglerna för miljöbonusen. I fortsättningen blir den högsta bonusen reserverad rena elbilar. Ändringen innebär att många av de populäraste laddhybriderna kommer att få en kraftigt försämrad bonus.

Totalt handlar det om klimatsatsningar på 11 miljarder kronor.

– Det är viktigt för omställning, men det här är också något som skapar jobb här och nu, säger Magdalena Andersson.

I budgeten finns även mer övergripande reformer som kan få betydelse för många hushåll. Det gäller exempelvis det tillfälliga extrastödet till kommuner.
– Jag tolkar det som att det finns möjlighet att vissa invånarna i vissa kommuner slipper höjda kommun- och regionalskatter.

Den budgetproposition som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar idag är präglad av både januariöverenskommelsen och coronakrisen.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Så här påverkar statsbudgeten din plånbok

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Politik

Regeringen

Pensionärer

Sverige

Stockholm

Göteborg