Så skyddar du dig mot lägenhetsbedragare

Publicerad 2013-08-16

Nu startar högsäsongen för bedragare som hyr ut falska lägenheter

Under hösten blir bostadsbristen extra tydlig.

Det lockar fram bedragare som lurar till sig hundratusentals kronor från lägenhetsspekulanter.

Så här skyddar du dig.

När skolterminerna sätter fart efter sommaren blir det ofta ett hårt tryck på bostadsmarknaden i storstäderna. Folk som hyr ut rum och lägenheter i andra hand brukar kunna tjäna stora pengar.

Men bostadsbristen utnyttjas också av bedragare. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet utannonseras på någon av köp- och säljsajterna på nätet. Lägenheten ligger ofta på en attraktiv adress och verkar ha en rimlig hyra. Den som utger sig för att hyra ut lägenheten begär flera månadshyror i deposition. Men när det är dags för inflyttning har bedragaren försvunnit med pengarna. Lägenheten som annonserades ut ägdes av någon annan, som varit lyckligt ovetandes om vad som skett.

Utsatt situation

Det är främst studenter som drabbas av bedrägerierna, men även andra lägenhetsletare har råkat illa ut.

– Att vara i akut behov av en bostad innebär en utsatt situation och då är det lätt att bli oförsiktig. Detta utnyttjar bedragarna. Låter erbjudandet för bra för att vara sant är det som regel så, säger Lars Minnedal, bedrägeriutredare vid Stockholmspolisen.

Se upp med länkar

För att skydda sig mot bedragarna är det viktigt att kontrollera att lägenheten verkligen existerar. Kontrollera med föreningen eller bostadsbolaget vem som bor på adressen.

Lägenhetsinnehavaren måste ha tillstånd från fastighetsägaren att hyra ut lägenheten. Det gäller både bostadsrätter och hyresrätter.

 – Man ska se upp med länkar i mejl från uthyraren. Vi har sett att en del bedragare har skapat falska hemsidor som ser ut att tillhöra en seriös fastighetsägare, men där telefonnumret har gått till en kumpan, säger Lars Minnedal.

Följ ämnen i artikeln