Hushållen satsar på lägre elpris i vinter

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2023-12-18

Elavtal – en allt viktigare kostnadsaspekt för svenska hushåll. Arkivbild.

Färre elkunder väljer att binda sina elpriser inför den kommande vintern.

Mindre oro för höga elpriser tros vara en förklaring.

Vattenfall uppger att allt fler kunder väljer rörligt elpris denna vinter. Under 2023 har den statliga energijätten sett en ökning på närmare 30 procent, enligt pressekreteraren Heidi Stenström.

När det gäller fastprisavtal – som lockade många hushåll under förra årets vargavinter med kraftigt stigande elpriser – har Vattenfall noterat att det är vanligare att välja kortare avtal numera. Nära 100 procent av företagets kunder har valt kortare avtalslängder hittills i år jämfört med förra året.

Timpris populärt i södra Sverige

Jakten på billiga elpriser fick även många att testa avtal med så kallat timpris – där kunderna betalar för den el som används varje timme, och där priset följer timpriset på elbörsen.

– Det är en något större ökning till timpris i jämförelse mot rörlig månadsmedel. Timpris står dock fortfarande för en mindre del av alla kunder som väljer rörligt elpris, säger Heidi Stenström.

Elbolagsuppstickaren Tibber, som har specialiserat sig genom att enbart erbjuda timavtal, uppger att 1 av 10 svenskar väljer att teckna timprisavtal.

I södra Sverige har fler valt timprisavtal än fasta elavtal under 2023, enligt statistik från SCB.

Mindre kundrörlighet

Landets största elhandelsbolag Fortum konstaterar att intresset för avtal med timpris har minskat hos deras kunder, som framför allt bor i lägenheter. Det gäller också fastprisavtal.

– Förra året var det en betydligt större kundrörlighet på marknaden vilket vi i ljuset av både höga priser, kraftigt volatilitet och medial uppmärksamhet tolkar som att kunder aktivt sökte alternativ för att få ned sina elkostnader, säger Per-Oscar Hedman, Fortums kommunikationschef i Sverige.

– Folk ville ha mer förutsägbarhet i prissättningen, och då var timpris ett tydligt val. Men nu märker vi att den trenden har backat och rörligt avtal är den överlägset vanligaste formen av avtal bland våra kunder, säger han.

Viss variation hos Eon

För Eon – landets nummer tre i storlek – har fördelningen av elavtal varierat en del under årets fjärde kvartal jämfört med samma period i fjol.

Antalet kunder som väljer rörligt pris ökade med närmare 50 procent i november. Totalt 81,5 procent har tecknat rörligt avtal, enligt Eon.

Samtidigt tappade timprisavtal hos Eons kunder, från 56,9 procent i november 2022, till 14,8 i november i år.

Fasta priser är en sällsynt företeelse hos den tysk energijättens svenska kunder, även om det ökar från låga nivåer: upp till 3,7 procent i november i år, från 0,1 procent förra året.

Följ ämnen i artikeln