Hyrorna skenar i nyproduktion

Publicerad 2017-10-04

Hyran för nyproducerade lägenheter ökar betydligt snabbare än för vanliga lägenheter. En stockholmare betalar i snitt 40 000 kronor mer varje år för en nyproducerade tvårummare.

– Vi måste göra någonting åt att det är så dyrt att bygga nytt i Sverige, säger Erik Elmgren på Hyresgästföreningen till Hem & hyra.

De senaste åren har hyrorna ökat måttligt för den som bor i en genomsnittlig hyresrätt. Mellan 2014 och 2016 handlar det om 1,3 procent, enligt statistik från Hyresgästföreningen.

14 procent på tre år

Men för nyproducerade lägenheter stiger hyran betydligt snabbare. För samma tidsperiod har hyrorna där i snitt höjts med 9 procent, enligt nya siffror från SCB som tidningen Hem & hyra skriver om.

Snabbast skenar hyrorna i storstadsområdena – i Storstockholm ligger höjningen på hela 14 procent, i Storgöteborg på 10. Därmed växer också det redan stora gapet mellan vad det kostar att hyra en nyproducerad lägenhet mot en vanlig.

Årshyran per kvadratmeter i Storstockholm låg 2016 på 1 935 kronor i snitt i nyproduktion – snitthyran i totalbeståndet på 1 150 kronor. Utslaget på en tvårumslägenhet på 50 kvadrat handlar det om en hyresskillnad på knappt 40 000 kronor om året.

– Vi måste göra någonting åt att det är så dyrt att bygga nytt i Sverige. De höga kostnaderna plus bostadsbristen gör att man kan ta ut den här typen av hyror, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Hem & hyra.

I Sverige råder inte fri hyressättning, utan hyran sätts enligt ett bruksvärdessystem, som bland annat grundar sig i lägenhetens läge, standard och andra jämförbara hyror.

Varnar för parallella system

Men hyran i nyproducerade lägenheter sätts ofta enligt en presumtionsmodell, som tillåter en högre hyra för att byggbolagens kostnader ska täckas.

Tanken är att presumtionshyrorna efter 15 år ska prövas enligt bruksvärdesreglerna. Men Erik Elmgren tror att det blir svårt att genomföra i praktiken.

– Det kommer att bli jättesvårt. Systemet har använts på fel sätt och var aldrig tänkt att bli någon slags standard. På sikt drar det här isär förhandlingssystemet och gör att vi riskerar att få två parallella system; ett där vi har normala hyror och ett där de är så här höga, säger han till Hem & hyra.