Amorteringsfritt undantag slopas – så påverkas du

Uppdaterad 2021-08-18 | Publicerad 2021-08-17

270 000 bolåntagare har kontaktat sina banker och pausat sin amortering under pandemin.

Nu väntas deras månadskostnad snart gå upp igen.

Aftonbladet reder ut vad som gäller när amorteringsundantaget slopas den 31 augusti.

Det var i april 2020 som Finansinspektionen gav bankerna möjlighet att erbjuda samtliga bolåntagare ett undantag i amorteringen.

Stockholmsbörsen hade rasat med 30 procent och läget var minst sagt osäkert. ”I Sverige försämras nu de ekonomiska utsikterna i snabb takt”, skrev Finansinspektionen när de motiverade sitt beslut i pandemins linda.

Bostadspriserna har fortsatt öka

Spola fram ett och ett halvt år och saker och ting är sakteligen på väg åt det normala. Den 31 augusti slopas det tillfälliga avbrottet för amorteringskravet.

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt grundar sig beslutet i att Sveriges ekonomiska situation ser väldigt annorlunda ut i dag, jämfört med i april i fjol.

– Det var rätt med en paus i en osäker tid. Men nu vet vi att arbetslösheten inte steg så mycket som vi trodde och att bostadspriserna snarare fått en boost av pandemin, säger hon.

Sparekonomen Frida Bratt.

Finansinspektionen uttrycker att anledningen att man återinför amorteringskravet är för att hushållens skulder ökat för snabbt i förhållande till bostadsmarknaden.

– Om skuldsättningen växer mycket snabbt är det ett tecken på att det byggs upp risker i hushållens ekonomi och i samhällsekonomin i stort, sade Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till Sveriges Radio Ekot.

Henrik Braconier på Finansinspektionen.

Den 31 augusti försvinner alltså undantaget från amorteringskravet. Men vad innebär egentligen det här för dig – och vad bör man tänka på? Aftonbladet reder ut vad som gäller.

Varför infördes amorteringskravet från början?

Amorteringskravet infördes år 2016 för att få bukt på svenskarnas skenande skuldsättning. Det unika läget med låga räntor och hög tillväxt, samtidigt som bostadspriserna ligger på en hög nivå innebär förhöjd risk vid ett förändrat ränteläge, enligt Finansinspektionen.

Behöver man själv kontakta banken om man utnyttjat amorteringsundantaget?

– Om inte annat borde banken kontakta dig. Detta eftersom amorteringskravet är skrivet så att det är upp till varje bank att vara ansvarig för sina bolåntagare. Undrar man något specifikt inför amorteringskravets återkomst så bör man kontakta sin bank, säger Frida Bratt.

Amorteringskravet införs återigen efter ett och ett halvt års undantagstillstånd. Det kan visa sig bli tufft för utsatta hushåll, säger sparekonomen Frida Bratt.

Hur kommer bostadspriserna påverkas när amorteringsundantaget slopas?

Frida Bratt tror inte att bostadsmarknaden eller bolånen kommer att påverkas på ett märkbart sätt som en effekt av amorteringskravets återkomst.

– Det är inte miljoner svenskar som nyttjat amorteringspausen. Bostadspriserna har visserligen ökat under det senaste året, men jag skulle främst säga att det beror på att många, på grund av restriktioner och hemarbete, både haft råd och lust att lägga mer pengar på boende.

Kan bli tufft för vissa hushåll

Enligt en undersökning som Nordnet gjort under pandemin har de allra flesta använt amorteringspausen för att stärka sin buffert på sparkontot. Däremot svarade var fjärde person att syftet var för att klara av sina vardagsutgifter i coronakrisen.

– För dessa enskilda hushåll, ofta de som blivit av med sina jobb i pandemin, kan återinförandet bli tufft. Förhoppningsvis har en del av dessa fått tillbaka sina arbeten eller fått andra arbeten, säger Frida Bratt.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu