Julbordet rusar i pris – sillen mycket dyrare

Publicerad 2023-12-05

Julbordet blir ännu dyrare, även i år. De flesta av de klassiska julbordsfavoriterna som sillen, skinkan och den gravade laxen, kostar betydligt mer än för ett år sedan, visar statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).

Julbordet är betydligt dyrare i år, enligt SCB. Arkivbild.

KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige, alltså de priser som konsumenterna betalar i kassan.

Priserna på sill och gravad lax har ökat i pris med 25 respektive 32 procent. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare, jämfört med i fjol. Nötter och choklad har blivit 6,7 respektive 15,9 procent dyrare.

Samtidigt har priserna på apelsiner skjutit i höjden, med hela 72,3 procent.

Viss julmat blir också dyrare just i december. Ett exempel är priserna på skinka, som har ökat i pris varje december de senaste 13 åren. Priserna på choklad, godis och nötter brukar däremot sjunka något, enligt SCB.

Generellt sett steg livsmedelspriserna med 5,3 procent från december i fjol till och med oktober i år. Det är högre än prisutvecklingen på samtliga varor och tjänster, som ökade med 3,1 procent.

Potatis0,9 procent
Sillkonserver25 procent
Färsk lax1,4 procent
Nötter och torkad frukt6,7 procent
Griskött6,7 procent
Gravad/rökt fisk32,2 procent
Ägg15,8 procent
Konfektyr9,2 procent
Choklad15,9 procent
Brännvin3,8 procent
Apelsiner72,3 procent
Prisförändring på ett urval av varor från december i fjol till oktober i år.