Så påverkas ekonomin om det blir nyval

Publicerad 2014-09-22

"Viktigast är att vi får veta vilka spelregler som gäller"

Oron för nyval och långvarig politisk instabilitet kan göra att hushållen och företagen håller hårdare i sina pengar.

Experter varnar för att det kan hota tillväxten – vilket riskerar att leda till högre arbetslöshet.

– Nyval skulle vara ett orostecken, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

Hemliga förhandlingar och politiskt spel på högsta nivå. Veckan efter riksdagsvalet har varit mycket dramatisk.

Men marknaden har reagerat lugnt på den politiska oron. Varken börsen eller kronkursen har uppvisat några stora rörelser.

Men om ett nyval skulle rycka närmare kan det få stor betydelse för den svenska ekonomin. Orsaken till det är till stor del psykologisk.

– Det viktigaste för både företagen och hushållen nu är att få veta vilka spelregler som gäller. Om vi får ett läge där det blir väldigt stökigt och osäkerheten blir väldigt stor kan det leda till att företagen blir försiktigare med sina investeringar, och hushållen drar ner på sin konsumtion, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Svagare krona och dyrare lån

Minskade investeringar och lägre konsumtion kan leda till att tillväxten bromsar in. På längre sikt skulle det kunna innebära högre arbetslöshet, enligt experter som Aftonbladet pratat med.

Om den politiska krisen fördjupas kan det också leda till att kronkursen faller och räntorna stiger, som en följd av ökad ekonomisk osäkerhet. För svenskarnas plånböcker kan det innebära att utlandsresorna blir dyrare och att boräntorna blir högre.

– Anledningen till att vi inte sett så stora konsekvenser för den svenska ekonomin än tror jag är att grundförtroendet för Sverige är stort bland investerare i utlandet, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

Hon fortsätter:

– Om vi får ett nyval eller om det blir problem att få igenom budgeten kan det förtroendet påvekas. Då skulle konsekvenserna sannolikt bli större än vad vi sett hittills.

"Inga stora förändringar"

I nuläget talar dock det mesta för en relativt snar lösning på krisen, menar Anna Öster.

– Vi tror att Socialdemokraterna kommer att bilda regeringen med Miljöpartiet, och att man kommer att samarbeta med andra partier i sakfrågor. I det läget ser vi inga stora förändringar av politiken, säger hon.

SEB:s Johan Javeus är inne på samma spår.

– Marknaden gör kalkylen att ingen tjänar på ett nyval, och det verkar som att vi har kommit närmare en lösning under de senaste dagarna, säger han.

Expertena: Så ska du göra med sparandet och bolånen om det blir nyval

Följ ämnen i artikeln