Så parerar du chockhöga elpriset

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Torkan har drivit upp de svenska elpriserna till den högsta nivån på tio år.
Många hushåll hotas nu av saftiga räkningar i höst.
Men utöver att be till vädrets makter om regn finns det flera saker du som konsument kan göra.

I juni kostade elen i snitt 45 öre per kilowattimme, vilket var 70 procent mer än samma månad förra året, och den högsta junisiffran på tio år.

I juli har elpriset fortsatt uppåt, och med enstaka undantag legat över 50 öre.

Den huvudsakliga förklaringen är det torra vädret, som slår mot vattenkraften.

”Kommer att märkas”

1 av 2 | Foto: Jann Lipka
Faraz Azima, vd för elskling.se.

– Vi har fått ovanligt höga elpriser, vilket kommer att märkas, säger Faraz Azima, vd på elprisjämförelsesajten elskling.se.

Underskottet i vattenmagasinen tvingar oss att importera el från utlandet. Och den är dyr på grund av det höga världsmarknadspriset på kol.

– Det går bra för världsekonomin, och i stora delar av världen, som Indien och Kina, ligger kolkraft till grund. Det ger hög efterfrågan och stigande priser, säger Faraz Azima.

Om elpriset skulle ligga kvar på samma nivå som i juni för helåret 2018 kan ett typiskt villahushåll med rörligt elavtal få betala 4 000 kronor mer för elen än under 2017.

– Den kalkylen är ännu mer sannolik nu. Om vi får en torr höst kommer det att ske en ytterligare fördyring. Om hösten å andra sidan blir jättevåt kan priserna falla tillbaka, säger Faraz Azima.

Ja, sitter man på ett rörligt elavtal är det ostadigt väder man får hoppas på. Annars kan det vara läge att fundera på ett bundet avtal, även om de fasta priserna också har stigit.

– De som har fasta avtal vars avtalstid inte löpt ut kan fortsätta att njuta av sommaren. De som har rörligt sitter lite illa till kan man tycka. Men om hushållsekonomin klarar fortsatta prishöjningar kan man chansa på att hösten blir blöt och ligga kvar med rörligt avtal. Annars får man gilla läget och binda till ett högre pris än för en månad sedan, säger Faraz Azima.

Se över avtalen

Oavsett avtalsform råder han hushåll att se över vilket pris man betalar för sin el.

– Det går att skarva ner priset på ens befintliga avtal. Det finns rörliga avtal där du betalar 5 öre extra i onödiga påslag.

Det andra sättet för att banta elräkningen är helt enkelt att dra ner på sin elkonsumtion.

– Kanske kan man bada i sjön istället för att duscha, och vara sparsam med belysningen när det är så ljust. Att ha golvvärmen igång kanske inte heller är nödvändigt när det är 30 grader ute, säger Faraz Azima.

Publicerad:

LÄS VIDARE