Analytiker sågar Ericssons styrelse

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-07

Aktiemarknaden saknar förtroende för Ericssons styrelse. En förkrossande majoritet analytiker vill att styrelsen förnyas och att ordföranden Lars Ramqvist avgår, visar en enkät som Ekonomi24 genomfört.

I takt med galopperande förluster inom mobiltelefonverksamheten, upprepade informationsmissar från ledningen och fallande aktiekurs har kritiken vuxit mot Ericssons ledning och styrelse.

Häromdagen gick flera av Ericssons största institutionella ägare ut i Ekonomi24 och riktade skarp kritik mot bolagets aktiestruktur med tusendelsröster som ger huvudägarna Investor och Industrivärden 80 procent av rösterna i Ericsson trots bara 9 procent av kapitalet. Systemet ger dem i praktiken ensamt inflytande över hur styrelsen ska se ut, en styrelse som nu visar sig sakna förtroende på marknaden.

Minskat förtroende det senaste året

Ekonomi24 har ställt frågor till tolv Ericssonanalytiker om deras inställning till bolagets styrelse och företagsledning. Undersökningen omfattar samtliga ledande mäklarfirmor i Sverige.

Resultatet är nedslående för styrelsen och dess ordförande Lars Ramqvist, men också för ägarna.

På frågan om analytikerna hade ”fullt förtroende för Ericssons styrelse” svarade elva nej, och bara en ja. Hälften av de tillfrågade ansåg också att förtroendet minskat under det senaste året, medan den andra hälften tyckte att det var oförändrat ofta med kommentaren att förtroendet redan tidigare hade fallit markant.

Styrelsen är för dammig

- Styrelsen har inte kontakt med omvärlden, utan lever i sin lilla klubb. De har lång erfarenhet av företagande men inte känsla för produkter som ska sälja. Det finns ingen koppling till konsumentbranschen i styrelsen, som helt enkelt är för dammig, sägere en analytiker.

Samtliga tillfrågade analytiker anser därför att styrelsen behöver bytas ut, och tio av tolv anser att även styrelseordförande Lars Ramqvist ska lämna sin post.

Ramqvists sorti skulle direkt resultera i en stigande aktiekurs, menar analytikerna.

- Lars Ramqvist är osynlig för det mesta, han syns bara när det går bra och tar då åt sig äran. När det går dåligt får VD Kurt Hellström klä skott”, kommenterar en analytiker.

Bättre betyg får däremot VD Kurt Hellström, nio av de tolv tillfrågade analytikerna säger sig ha förtroende för honom. Skulle han sluta räknar dock hälften av de tillfrågade med att aktiekursen stiger. Så många som fem analytiker tror dock på ”ingen förändring” med förklaringen att det helt beror på vem som i sådana fall skulle efterträda Kurt Hellström.

Slopad röstskillnad ger kursrally

Den stora knäckfrågan är förändringen av rösträttsskillnaden i Ericsson. Alla analytiker är eniga om att dagens konstellation med två stora ägare – Industrivärden och Investor – och deras dominerande ägande genom de röststarka A-aktierna, hämmar Ericssons utveckling. En förändring av rösträttskillnaden skulle resultera i ett kurslyft för Ericsson-aktien är alla tillfrågade analytiker eniga om.

”Med en ny rösträtt så skulle Ericsson få en ny styrelse. Det är viktigt att få in nytt blod eftersom dagens styrelse inte vågar ta tuffa beslut i rätt tid”, säger en analytiker.

Trots den beska kritiken mot styrelsen anser samtliga analytiker att Ericssonaktien är köpvärd till dagens kurs.

Läs mer

Så svarade analytikerna

Totalt tillfrågades 12 analytiker på Sveriges största mäklarfirmor.

Isaac Pineus

Följ ämnen i artikeln